2024.09.13, Péntek
Túrák keretében hallgathatják meg a szarvasbőgést a Gemenci erdőben
Fotó: Illusztráció, unsplash.com

Túrák keretében hallgathatják meg a szarvasbőgést a Gemenci erdőben

MTI

2024.08.26. 15:05

Megkezdődött a gímszarvasbikák bőgése a gemenci erdőben. A leghangosabb erdőrészekbe idén is szarvasbőgés-hallgató túrákat szervez hétvégente a Gemenc Zrt. - közölte az erdőgazdálkodással foglalkozó társaság az MTI-vel.

A következő három hétvégén, péntekenként és szombatonként - először augusztus 30-án - vehetnek részt az érdeklődők a felkészült szakemberek és túravezetők kalauzolásával zajló túrákon, amelyeken a vadállomány zavarása nélkül hallgatható a szerelmes bikák különleges nászdala a Duna–Dráva Nemzeti Parkban.

Felfedik a szarvasok titkait a szakemberek

A túrákat ismeretterjesztő program előzi meg, ahol a szakemberek élményszerű módon mutatják be a szarvasbőgés jelenségét, amely része a gímszarvasok összetett társas és kommunikációs rendszerének.
A kalandra vágyók délután öt órától a "Gímvallatás" elnevezésű programon hullajtottagancs- és bőgőkürt-bemutatón vesznek részt. Itt megtudhatják, hogy mit olvashat ki a szakember a hullajtott agancsokból, hányféle bőgő hang hallható az erdőben, és megismerhetik azt is, hogyan élnek a gímszarvasok. Az elmúlt években gyűjtött legérdekesebb hullajtott agancsok is megtekinthetők lesznek.

 

 

Zeng majd az erdő

Ezt követően a "Legenda és valóság - A gemenci gímszarvas" című interaktív kiállítást tekintik meg a résztvevők, majd a kirándulás minden alkalommal este fél hétkor a pörbölyi Ökoturisztikai Központtól indul, túravezetőkkel. A csoportok kisvasúttal a Gemenci erdő rengetegének "leghangosabb" erdőrészletébe érkeznek, ahol megtapasztalhatják a szarvasbikák bőgésétől zengő erdő különös hangulatát a másfél-két órás program keretében.

Gyermekeknek is szerveznek látogatást

Megjegyezték, hogy az erdőgazdaság gyermekeknek általában nem ajánlja a részvételt, mert a többórás kirándulások csak akkor eredményesek, ha a látogatók végig csendben figyelnek. Egy alkalommal, szeptember 14-én viszont külön a gyermekeknek szánt túrát szerveznek az erdei vasút egyik megállójánál, Lassiban, ahol kézműves foglalkozások is várják a csendes hallgatózást hamar megunó kicsiket.

Előzetesen jelentkezni kell az érdeklődőknek!

A szervezők felhívták a figyelmet arra, hogy a túrákra csak előzetes bejelentkezés alapján tudják fogadni a kirándulókat. A további részletekről, a jelentkezéssel kapcsolatos tudnivalókról az Ökoturisztikai Központ Gemenc elnevezésű Facebook-oldalon lehet tájékozódni.

AktuálisGemenc Zrt.Gemenci erdőszarvasbőgésTolna megyeBács-Kiskun megyeDuna-Dráva Nemzeti ParkBaranya megye