2024.03.28, Csütörtök

A cirfandli megmentéséért küzdenek a pécsi termelők

agrotrend.hu

2017.03.23. 17:11

Az osztrák eredetű szőlő 150 éve fémjelzi Pécs borászatát, annak ellenére, hogy tömeges termelés sosem volt ebből a fajtából.

A Cirfandli egy fehérborszőlő-fajta, a pécsi káptalan kezdeményezésére 1850 körül került Baranyába. Kerekded levele változatosan tagolt, a széle a fonák felé hajló, bronzos árnyalatú. Fürtje vállas, tömött, bogyói világospirosak. Sok tekintetben igényes, de egyes évjáratokban kiváló, különleges minőségű bora lehet. A fekvésre és a talajra is érzékeny: jó tápanyag- és vízgazdálkodású talajt és viszonylag magas páratartalmat igényel, a fagyot és a szárazságot közepesen tűri. Tömött fürtje miatt rothadásra hajlamos, jó évjáratban aszúsodik.

Az országban máshol nem lehet megtalálni ezt a különleges fajtát, amely nemcsak a fogyasztók ízlésvilágát teszi próbára, de kihívás a termelőknek is – vizsga kitartásból és türelemből.

 

Radó István borásszal, a Pécs Vidéke Hegyközség elnökével beszélgetett az agrotrend.hu:

- Mi adja a népszerűsítési program aktualitását?

- Különösebb aktualitása nincs, azon kívül, hogy két nagy termelőnk is, akik foglalkoztak a cirfandlival, úgy döntöttek, hogy felhagynak vele, ki is vágják az ültetvényt. Emiatt bennem merült fel az, hogy valami baj van.

Nemcsak a vevők előtt kell népszerűsíteni a cirfandlit, hanem a termelőkkel is foglalkozni kell, mert ha így folytatódik, lassan eltűnik ez a fajta.

- Miért vágták ki?

- Az egyik nem találta meg benne a számítását, a másik szőlője tönkrement.

- Hányan cirfandliznak ma?

- 12-13 gazda van az egész borvidéken. A Pécsi Hegyközség területén van 18 hektár, a Borvidékhez tartozó hegyközségben kb. 4 hektár van még, tehát összesen 25 hektár alatt vagyunk.

- Mennyi bor jön ki ebből?

- Tavaly kb. 15 ezer palacknyi lett.

- Hol van piacon?

- Pécsett a vinotékákban és pár vendéglőben, illetve Budapesten van jelen, máshol az országban egyáltalán nincs. Budapesten van egy szűk borértő réteg, akik számon tartják a Pécsi Borvidéket és a cirfandlit is keresik. Ezért ott fogy belőle, de nem számottevő. Vannak rajongók is, akik rendszeresen jönnek Pécsre, istenítik a fajtát, és kizárólag ezért látogatnak el hozzánk pár napra, hogy élvezzék a cirfandlit, de sajnos nem sokan vannak. Ezért kell ez a népszerűsítés, amit most kezdtünk el, meg kell jobban ismertetni ezt a bort mindenkivel. Tervezzük, hogy Budapesten szakmai kóstolót szervezünk vendéglátósoknak, kereskedőknek és a közönségnek is marketingcélból. Ez is egy próbálkozás, ugyanez kellene Pécsett is. Mondják, nehéz az embernek a saját hazájában prófétának lenni. Pécsett sem evidens a cirfandli népszerűsége.

- Ennek ellenére mégis összetartozik Pécs és a cirfandli.

- Több mint 150 éve itt van ez a fajta a városban, 80-90 éve pedig országos hírnevet is szerzett, a két háború között ismert volt. Soha nem termelték tömeges mennyiségben, a 20-as, 30-as években a pécsi nagypolgároknak volt ilyen ültetvénye itt a Püspökségen kívül. Például a Zsolnay családnak volt nagy cirfandli ültetvénye a Mecseken. Az olaszrizling és egyéb fajták mellett ott volt ez másoknál is, így a vendéglátóhelyeken is meg lehetett találni. A háború után ez megváltozott, a földeket elvették, a nagyobb területeken állami gazdaság lett, a szőlőket pár év alatt tönkretették. A 80-as évekre alig maradt pár hektárnyi cirfandli. A város akkor mellénk állt, a 90-es évek elején támogatta a cirfandli telepítést, 500 forintos támogatást adott tőkénként, ez akkor jó pénz volt, többen el is kezdték. Ma is az a terület van cirfandliból, amit akkor telepítettünk. A Pécsi Borvidéken kívül máshol az országban nincs ez a fajta.

- Miért? Speciális igényei vannak?

- Nagyon macerás, kudarcos fajta. Nem mindig hozza az elvárt minőséget. Mindig nagy minőséget várnak tőle, amit gyakran produkál is, sokszor csodát hoz, de van, amikor kifejezetten gyenge az eredmény. Sokan ilyenkor le sem szüretelik, vagy bekeverik másba. Mi is jártunk így. Ezt nem sok gazda tolerálja. Elsősorban ez okozza, hogy nem terjedt el, és nem is fog. Most azért erőlködünk, hogy a jelenlegi szintet tartsuk meg, mert ez egy nagyon értékes fajta.

- Mennyire múlik a kimenet a gazdán?

- Fokozottan fontos a gazda keze, a cirfandlit ki kell ismerni. Kell 5 év, amíg termőre fordul, aztán meg kell tanulni, hogy kell művelni, a bort hogyan kell elkészíteni, ápolni. Sok tapasztalatból jön össze sok év alatt a jó eredmény. Ehhez türelem és kitartás kell, meg elszántság. Az én nagyapám a 30-as években telepítette az első tőkét, ez az érzelmi motiváció nálam, illetve én tudom, mit tud ez a fajta, ezért kitartok mellette, mert egyszerűen tudom, hogy jó.

- De ebből nem lehet megélni.

- Nem. Más fajták mellett lehet termelni, de foglalkozni kell vele. Pécs a cirfandlitól más, mint a többi borvidék. Jó marketingre van most szükség, ki akarunk lépni az ország elé, de külföldre nem tudunk menni, mert annyi nincs belőle.

- A várossal folyamatban vannak a tárgyalások. Lehet, hogy Önök mellé állnak?

- Remélem, fogékonyak lesznek rá! A 90-es évek elején komolyan az ügy mögé állt a város, talán most is menni fog. Összefogás van, egyet akarnak a termelők, közös az érdek. Lehetne például a borvidék zászlósbora. Pécs Cirfandli, Cirfandli Pécs. A hegyközség elnökeként már tavaly szerveztem egy fórumot az ügyben, most volt a második ülés, talán a várossal előrébb jutunk. A másik, ami folyamatban van, a Balassi-kard Irodalmi Díj. Idén a cirfandli lesz a díjhoz kötődő bor. Ez is nyilvánosságot ad a borvidéknek és a bornak is.

 

Forrás: agrotrend.hu

GazdaságBaranya megyemezőgazdaságborászatszőlőPécsi Borvidékcirfandli