2024.05.08, Szerda
Fontos a szőlőültetvények védelme
pixabay - illusztráció

Fontos a szőlőültetvények védelme

Baranya Megyei Kormányhivatal

2018.11.07. 17:00

A megyei kormányhivatalok az elmúlt évekhez hasonlóan az idei évben is folyamatos felderítést végeznek a szőlőültetvényeket érintő, a szőlő aranyszínű sárgasága elnevezésű fertőzés jelenlétének felmérése, kezelése érdekében. Ennek során fokozottan vizsgálják a korábbi fertőzött területek környezetét is.

A szőlőterületeket érintő probléma nem új keletű: a Pécsi Borvidéken 2016-ban észlelték először a szőlő aranyszínű sárgaságát okozó kórokozó jelenlétét. A Baranya Megyei Kormányhivatal a fertőzés terjedésének megakadályozása, illetve mielőbbi felszámolása érdekében a szükséges hatósági intézkedéseket azonnal megkezdte, és azóta is folyamatosan nyomon követi a védekezés hatékonyságát, eredményességét.

Az idei felderítési vizsgálatok részként a Nébih Molekuláris Biológiai Laboratóriuma a pécsi borvidék korábban érintett területeiről gyűjtött levélmintákból fertőzést mutatott ki. Ennek megfelelően a Kormányhivatal az adott szőlőültetvényeken, illetve közvetlen környezetükben – a jogszabályi előírásoknak megfelelően – zárlatot rendelt el.

A Kormányhivatal növényvédelmi szakemberei minden információt megadnak az érintett szőlőtermesztőknek a fertőzés visszaszorítása érdekében szükséges tennivalókról. Ezek közé tartozik a fertőzést terjesztő amerikai szőlőkabóca elleni szakszerű védekezés, a szaporító anyagok előállításával kapcsolatos előírások betartása, a szőlőterületek folyamatos ellenőrzése a tulajdonos részéről, a fertőzésre gyanús növényegyedek bejelentése, illetve – szükség esetén – az elhanyagolt ültetvény felszámolása.

A most elrendelt zárlat végrehajtása során a Kormányhivatal ezúttal is fokozottan számít a szőlőtulajdonosok együttműködésére, mivel a fertőzés felszámolásában sikert csak a Kormányhivatal és a gazdálkodók közösen érhetnek el.

GazdaságPécsi Borvidékszőlőültetvényaranyszínű sárgaság