2024.03.19, Kedd
Helyi termékeket a diákok asztalára – gyermekétkeztetési kerekasztal
baranya.hu

Helyi termékeket a diákok asztalára – gyermekétkeztetési kerekasztal

baranya.hu

2019.11.20. 20:16

Egészséges, helyi, szezonális ételeket az iskolai menzákra – erről egyeztetett a Baranya Megyei Önkormányzat, a Magyar Asszonyok Érdekszövetsége, a Pécsi Székesegyház Nagycsaládosok Egyesülete a baranyai megyeszékhelyen. A program vendége Buday Péter séf volt, aki évek óta foglalkozik a közétkeztetés reformjával.

Buday Péter Ízig varázs című szakácskönyvét is bemutatták a kóstolóval egybekötött beszélgetésen. A sztárséf missziója a közétkeztetés átalakítása.

  • Hiszek abban, hogy ha a menzákon egészséges, ugyanakkor ízletes ételek készülnek, akkor azt a gyerekek szívesen megeszik. Ebben a szakácskönyvben ilyen ételek találhatók. Az is fontos, hogy az ételek a helyi termelők által megtermelt, az idénynek megfelelő nyersanyagból készüljenek. azokat az ételeket, amelyeket a gyerekek egyrészt szeretnek is,

A gyermekétkeztetés reformja Baranyában és a megyeszékhelyen sem ismeretlen, hangsúlyozta Őri László, a megyei közgyűlés elnöke.

  • Az elmúlt években nagyon tudatosan törekedtünk arra Pécsett és Baranyában is, hogy minél több helyi termék, helyi termelői portéka kerüljön be a közétkeztetésbe. Egyrészt azt szeretnénk, hogy a gyermekeink a legegészségesebb élelmiszereket fogyaszthassák a mindennapokban. Emellett van ennek egy helyi gazdaságélénkítő hatása is, hiszen ha a Pécs környékén, Baranya megye kisebb településein megtermett élelmiszereket vásárolják meg a közétkeztető vállalkozások, akkor azzal a helyi vállalkozásokat, a helyi termelőket is támogatjuk túl azon, hogy egészséges kerül a gyermekek asztalára.

A kóstolóval egybekötött bemutatón a szakemberek ízelítőt kaptak azokból az ételekből, amelyek helyben termelt alapanyagokból készültek, megfelelnek a 21. századi elvárásoknak, só, cukor, zsírtartalom tekintetében is. A program keretében a mesterséf szakácskönyvét a baranyai iskolákba is eljuttatják.

Galéria

Gazdasághelyi termékekgyermekétkeztetésBaranya megye