2024.03.28, Csütörtök
Kétszázzal több faluban igényelhető a falusi csok jövőre
Illusztráció: Pixabay

Kétszázzal több faluban igényelhető a falusi csok jövőre

mti

2020.12.29. 14:04

Tovább bővíti a kormány a falusi csok-kal érintett települések listáját, így januártól már 2678 településen - Magyarország ötezer lakos alatti településeinek több mint 93 százalékán - lesz elérhető a támogatás - közölte a Miniszterelnökség kedden.

A Gyopáros Alpár, a modern települések fejlesztéséért felelős kormánybiztos által jegyzett közlemény szerint a falusi csok igénybe vehető tanya, birtokközpont vagy preferált kistelepülés területén használt lakás vásárlással egybekötött bővítésre és korszerűsítésre, valamint meglévő lakás bővítésére és korszerűsítésére is.

A tájékoztatás szerint használt lakás vásárlására és egyidejű korszerűsítésére vagy bővítésére egy gyermek esetén 600 ezer, két gyermek után 2,6 millió, három vagy több gyermek esetén pedig 10 millió forint a vissza nem térítendő támogatás összege.

Meglévő otthon felújítására a felsorolt összegek fele igényelhető - tették hozzá.

Azt írták: a falusi csok népszerűségét jól mutatja, hogy a program 2019. július 1-jei indulása óta közel 16 ezer befogadott kérelem érkezett, több mint 83 milliárd forint értékben.

A falusi családi otthonteremtési kedvezmény a Magyar falu program egyik fontos pillére, amellyel a kormány célja a falvak népességcsökkenésének megállítása és a fiatal párok letelepedésének elősegítése vidéki környezetben - áll a közleményben.

GazdaságcsaládCSOK