2024.05.18, Szombat
Kiemelt beruházás az M6-os autópálya meghosszabbítása Bólytól Ivándárdáig
Illusztráció (magyarepitok.hu)

Kiemelt beruházás az M6-os autópálya meghosszabbítása Bólytól Ivándárdáig

mohacsiujsag.hu

2019.01.10. 10:53

A közeljövőben több jelentős, a megyét érintő közlekedési beruházás várható, köztük az M6-os sztráda meghosszabbítása a horvát határig, valamint a Szegedet Péccsel összekötő út fejlesztése.

A napokban jelent meg a Magyar Közlönyben a kiemelt jelentőségű közlekedési beruházások újraírt listája, ebben szerepel az M6-os sztráda meghosszabbítása a horvát határig, valamint – többek között – a mohácsi autópályahíd révén a Szegedet Péccsel összekötő gyorsforgalmi út is.

Mohács, Pécs, Baranya és a régió szempontjából is újabb örömteli fejleményként könyvelhetjük el, hogy a napokban a kormány nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű közlekedési beruházássá nyilvánította a gyorsforgalmi kapcsolat megteremtését Szeged és Pécs között, amelynek részeként épül meg a mohácsi autópályahíd.

Ugyancsak szerepel a frissített listán az M6-os autópálya Bóly-Ivándárda közötti szakaszának megépítése is.
A kiemelt jelentőségű fejlesztések azt jelentik, hogy a beruházások lebonyolítása jóval egyszerűbb és gyorsabb a hatósági eljárások során, azaz, az ügymenetet akadályozó bürokratikus akadályokat „eltakarították” az útból.

A kormány már korábban határozott arról, hogy összesen több, mint 69 milliárd forint jut a Bólytól a határig tartó szakasz építésére. Az M6-M60-as csomóponttól az országhatárig futó útpálya 2×2 sávos gyorsforgalmi lesz, fizikai elválasztással. A Bóly és Ivándárda közötti rész hossza mintegy 20 kilométer.

A hídhoz kapcsolódó közbeszerzési eljárás ugyancsak elindult, szintén decemberben jelent meg az ajánlattételi felhívás a híd és a csatlakozó, az M6 autópálya és 51. sz. főút közötti úthálózat kiépítésének engedélyezési és kiviteli tervének készítésére, az építési engedély, valamint a szükséges további engedélyek megszerzésében való közreműködésre.

Az 57-es főút M6-os autópálya és Mohács közötti szakaszát kétszer kétsávosra bővítik, az 56-57. számú főutak körforgalmi csomópontja és az új, mohácsi Duna-híd közötti szakaszon az út teherbírását 11,5 tonnára emelik. A szigeti oldalon pedig – hogy a híd ne a „semmibe" vezessen – megteremtik az összeköttetést az 51-es főúttal.

Összesen mintegy 27 kilométernyi új vagy felújítandó, szélesítendő út építéséről van szó.

 

PécsHelyi hírekútépítés MohácsautópályaSzegedBaranya