2024.03.19, Kedd
Negyvenezerrel több embert szolgál majd ki Pécs megújuló szennyvíztelepe
fotó: pecsma.hu

Negyvenezerrel több embert szolgál majd ki Pécs megújuló szennyvíztelepe

MTI

2019.03.26. 10:50

A Strabag kivitelezésében 2021-re korszerűsödő létesítménynek köszönhetően olcsóbbá is válik a város működtetése.

Nyolcmilliárd forintból teljesen megújul a Tettye Forrásház Zrt. pécsi szennyvíztelepe - hangzott el a város nyugati határában működő, 170 ezer ember szennyvizét kezelő létesítményben tartott sajtótájékoztatón.

Goszták Zoltán, a kivitelező Strabag Építőipari Zrt. főépítésvezetője közölte, hogy a munkálatok márciusban indulnak. A 2021 októberére megújuló telephely a jelenlegi határértékeknél is szigorúbb paramétereknek fog megfelelni. A korszerűsítés a Környezeti és Energiahatékonysági Operatív Program (KEHOP) csaknem 7,2 milliárd forintos támogatásával valósul meg, és a 2014-ben átadott biogáz üzem kivételével az egész telepet érinti.

Teljesen új szennyvíztisztítási vonalat létesítenek, rács- és homokfogó műtárgyakat, előülepítő- és úgynevezett biológiai medencéket építenek. A majdani szennyvíztelep 210 ezer ember szennyvizét lesz képes kezelni, csapadékos idő esetén naponta 55 ezer köbméter, száraz időben 30 ezer köbméter szennyvizet tud majd fogadni.

 

Az agglomerációt is jól szolgálja majd a megújuló telep

A fejlesztés azért is sürgető volt, mert az 1995-ben elkészült telep technológiája elavult: a pécsi agglomeráció bővülése miatt a városból kevesebb, viszont messzebbről, a környező településekről több szennyvíz érkezik - jegyezte meg Sándor Zsolt, a Tettye Forrásház Zrt. vezérigazgatója.

Hoppál Péter, a térség fideszes országgyűlési képviselője az eseményen hangsúlyozta: a Tettye Forrásház a hálózatfejlesztésekkel együtt összesen 20 milliárd forintnyi beruházást indít. Páva Zsolt polgármester szerint a fejlesztésnek köszönhetően olcsóbbá és korszerűbbé válik a megyeszékhely működése.

Környezeti és Energiahatékonysági Operatív Program (KEHOP)PécsszennyvízStrabagHelyi hírek