2024.03.28, Csütörtök
Animációs alkotás nyerte a Hét Domb Filmfesztivál fődíját
mafsz.hu

Animációs alkotás nyerte a Hét Domb Filmfesztivál fődíját

mti

2019.09.16. 07:09

Az M. Tóth Géza rendezte Matches című animáció nyerte el a fődíjat és az azzal járó egymillió forintot a III. Hét Domb Filmfesztiválon - tájékoztatták a Baranya megyei Komlón tartott egyhetes rendezvény szervezői vasárnap az MTI-t.

A felnőtt kategória filmjeit a Reviczky Gábor, Thuróczy Szabolcs színészek és Ternovszky Béla rendező alkotta zsűri bírálta el, a testület elnöke Ternovszki Béla volt. A diák kategória filmjeit Gyenes Zsolt médiaművész vezetésével Kis-Marics Tamás médiapedagógus és Odrobina Tamás pedagógus, zenész, fotóművész pontozta.

Mint írták, hat felnőtt és egy diák kategóriában osztották ki a díjakat a vasárnap záruló fesztiválon. A diák kategória győztese a Bartúcz Anna rendezte Székely Éva megmenekülése című film lett.

Az ítészek nagyjátékfilm kategóriában a Topolánszky Tamás által rendezett a CURTIZ - A magyar, aki felforgatta Hollywoodot című alkotást, a dokumentumfilmek közül Zurbó Dorottya Könnyű leckék című filmjét, az ismeretterjesztő és természetfilmek közül Mosonyi Szabolcs Vad Balaton című alkotását találták a legjobbnak. A kisjátékfilmek közül a Susotázs, az egyéb filmek közül pedig a 2018 BRB Nature and Hunting Films promóciós videó lett a legjobb.

Az Ismeretterjesztő és természetfilm, az animáció, a dokumentumfilm, a kisjátékfilm, a nagyjátékfilm és az egyéb felnőtt kategóriákban az első helyezett 300 ezer, a második 200 ezer, a harmadik 100 ezer forint nyeremény mellett oklevelet és a fesztivál szobrocskáját kapta meg. A diák kategória nyertesei tárgynyereményben részesültek a szobor és az oklevél mellett.

A szeptember 9. és 15. között zajló seregszemlére csaknem 200 művet neveztek, hét napja alatt mintegy száz filmet vetítettek a baranyai városban. A fesztivál versenyprogramjába 58 alkotást válogattak be.

Az ingyenes vetítések mellett több kísérőprogram is várta az érdeklődőket: koncertek, kiállítások színesítették a programot, de a rajzfilmkészítés alapfogásaival is megismerkedhettek a gyerekek.

A fesztivál részletes eredményei megtalálhatók a fesztivál honlapján.

Helyi hírekfilmkomlókultúra