2024.04.20, Szombat
Az M60-as mindkét oldalán új területeket nyer Pécs ipari parkja
Fotók: Dernovics Tamás/magyarepitok.hu

Az M60-as mindkét oldalán új területeket nyer Pécs ipari parkja

magyarepitok.hu

2019.10.26. 07:55

A B Build & Trade Kft. új utakkal, parkolókkal és közel teljes közművesítéssel teremti meg az alapokat a folyamatosan érkező gyárberuházások számára.

A végéhez közeledik a pécsi déli ipari park fejlesztése, amely a B Build & Trade Kft. kivitelezésében zajlik tavaly november óta. A vállalat a város nyílt közbeszerzési eljárásán nyerte el a munkálatokat, melyek megrendelője a pécsi önkormányzat. Lapunknak a projektet irányító Reisch Arnold adott helyzetjelentést a munkálatokról.

Kattintva galéria nyílik - Fotók: Dernovics Tamás/magyarepitok.hu


Jó adottságokat nyújt a közeli autópálya

A budapesti székhelyű vállalat egyrészt az ipari övezet jelenlegi területét bővíti az M60-as autópályától északra eső területeken, másrészt a sztrádától délre teljesen új területeket is bevon az ipari parkba. „A fejlesztés során elsődleges feladatunk a terület majdnem teljes közművesítése, ami magában foglalja a csapadék- és szennyvízelvezető rendszer, valamint az ivóvíz hálózat kiépítését” – tudtuk meg a projektvezetőtől.

A közel egymilliárd forintos projektben ugyanakkor az autópályától délre eső területen két új út is kiépül, egy hozzájuk kapcsolódó buszfordulóval, parkolóval és térvilágítással.

A közvetve több tízezer négyzetmétert érintő beruházást az új gyárak betelepedése indokolta. Az érkező cégek számára fontos adottság, hogy az autópályától északra és délre eső terület egyaránt gyors elérhetőséggel - ha nem is közvetlen feljáróval - bír az M60-asra.
 

A közművek után az utak építése következik

A park folyamatos telítődése kihívásokat generál a B Build & Trade Kft. számára. „Már vannak olyan területek, melyek gazdára találtak, sőt, egyes esetekben az új gyár kivitelezése is megindult. Ezt figyelembe kell vennünk a munkaszervezésnél, és a munkáinkat kiszolgáló ideiglenes utakat is ennek megfelelően kell időnként áthelyeznünk, ami körültekintő tervezést igényel.” A másik elem, hogy az ipari park területeinek folyamatos értékesítése miatt az eredeti szerződésen felül újabb tételeket kellett a cégnek kiviteleznie. „Többek közt egy gyárberuházást kellett előkészítenünk egy nagytömegű földmunka elvégzésével.”

A hasonló projektekben nagy rutinnal bíró társaság sikerrel vette ezeket az akadályokat, és jelenleg a közművesítés terén közel jár a befejezéshez. A csapadékelvezető rendszerhez szükséges tározók is megépültek. Az év hátralevő részében az utak kivitelezése lesz a munkák középpontjában. A B Build & Trade Kft. több saját brigádja bevetésével, illetve helyi alvállalkozók bevonásával dolgozik a projekten, melyet kedvező időjárás esetén már az idén befejezhetnek.

Galéria

Helyi hírekPécsparkolókszennyvízipari parkútépítésM60-asB Build and Trade Kft.csapadékelvezetés