2024.04.19, Péntek
Megkezdődött a Pécsi Tudományegyetem új tömbjének kivitelezése
Az épület látványterve (civilhetes.net)

Megkezdődött a Pécsi Tudományegyetem új tömbjének kivitelezése

MTI

2020.03.17. 10:02

A Strabag munkájával elindultak az intézmény fogászati tömbjének munkálatai, melynek keretében egy közel 3000 négyzetméteres épületet hoznak létre.

Egy közel hétmilliárd forintos beruházás keretében megkezdődött a Pécsi Tudományegyetem (PTE) új fogászati elméleti tömbjének építése a Tüzér utca 1. szám alatt. A kivitelezési munkálatokat a Strabag Építő Kft. végzi, az épületet pedig Masszi Pál és Laurencsik Tamás tervezte a Masszi Építész Irodától.

Az ötszintes és csaknem 2750 négyzetméter hasznos alapterületű oktatási intézményt több mint 60 fogászati székkel alakítják ki mintegy másfél év alatt.

A beruházás során a régi belvárosi, korszerűtlen ingatlanok helyett az orvosi campushoz közel egy modern, korszerű és gazdaságosan fenntartható létesítményt építtet a PTE, mert a jelenlegi telephely már nem képes kiszolgálni a graduális, posztgraduális és továbbképzési oktatás igényeit.

A létrejövő épület kapcsolatai szervesen illeszkedik majd az északi tömb gyalogos tengelyéhez, és jól szolgálják saját tömbjének későbbi teljes rekonstrukcióját, melynek során két szintben majd több száz parkoló létesítésére is lehetőség nyílik.

A fejlesztéssel egy olyan fogorvosi oktatási központot hoznak létre, amely biztos hátteret nyújt a fogorvostan-hallgatók képzésének, a szakfogorvosképzésnek és a szakorvosok továbbképzésének egyaránt.

Az önálló pécsi fogorvosképzés a hetvenes évek közepén indult, amikor a képzésnek jelenleg otthont adó, 100-120 hallgatós kapacitásra méretezett épületet átadták. Az ezredfordulótól az oktatás angol és német nyelvű programokkal bővült, jelenleg a szaknak több mint félezer hallgatója van.

A jelenlegi fejlesztési porgram keretében az új elméleti tömb megépítése mellett számos infrastrukturális fejlesztés is megvalósul a PTE-n.


Számos fejlesztés zajlik az egyetemen

2018 végén lerakták egyetem Általános Orvosi Karához tartozó új elméleti tömb alapkövét, melynek kivitelezését a ZÁÉV Építőipari Zrt. végzi. Az oktatási intézményhez kapcsolódóan tervezik egy Ipari Gyógyszerészeti Oktatási Központ fejlesztését is, melyet az egyetem Rókus utcai, udvari „P” épületében alakítanak majd ki közel 800 négyzetméteren, átalakítva az ennek otthont adó 1700 m2 alapterületű épületet.

Ezen kívül felújítják a Pécsi Tudományegyetem Egészségtudományi Karának (PTE-ETK) a baranyai megyeszékhely városközpontjában található két emblematikus épületét. Ezen kívül új műhelyet kapnak a PTE építész és gépész hallgatói, ugyanis a Műszaki és Informatikai Kar oktatási területe egy 1477 négyzetméteres acélszerkezetű csarnokkal bővül a Strabag munkálataival.

StrabagPécsHelyi hírekPécsi Tudományegyetemoktatási beruházás