2024.04.25, Csütörtök
Több pécsi fejlesztés folyamatosan zajlik a járvány ellenére is
A Pest Megyei Flór Ferenc Kórház

Több pécsi fejlesztés folyamatosan zajlik a járvány ellenére is

magyarepitok.hu

2020.04.27. 10:07

A B Build & Trade munkájával az intézményben elkülönített részeket alakítottak ki a betegek legmegfelelőbb ellátása és az ápolók védelme érdekében.

A B Build & Trade Kft. kivitelezései a járványhelyzet ellenére is töretlenül zajlanak az ország több pontján. A projektek állásról lapunknak Benik Balázs, a B Build & Trade ügyvezető igazgatója nyilatkozott.

A közelmúltban zárultak le a Pest Megyei Flór Ferenc Kórházban elvégzett munkálatok, melyekre a B Build & Trade Kft.-t kérte fel az intézmény. Az építőipari cég a helyszínen megvalósított munkát adományként végezte el a kórház részére, hozzájárulva ezzel az egészségügyi dolgozók munkájának megkönnyítéséhez és a fertőzött betegek gyógyulásához.

Benik Balázs elmondta, hogy cégcsoportjuk szoros kapcsolatot ápol a kistarcsai kórházzal, hiszen a cég székhelye néhány kilométerre található az egészségügyi intézménytől, és ők is ezt a kórházat szokták felkeresni. Azt is hozzáteszi: „A kistarcsai kórház gyerekkorom óta jelen van az életemben, magánemberként is ehhez az intézményhez tartozom, tehát az ismeretség már nagyon régóta fennáll velük.”

 

Benik Balázs, a B Build & Trade ügyvezető igazgatója (Fotó: Bernát Benjámin/magyarepitok.hu)

 

A kistarcsai kórházban két rövid ütemben valósultak meg a munkálatok. Ennek keretében kialakítottak egy elkülönített közlekedőrészt az ápolók és orvosok számára, ahol a fertőzött betegektől elválasztva tudnak mozogni.

A második fázisban további helyiségeket alakítottak ki, és megoldották a helyiségek leválasztását, melyek szintén azt a célt szolgálják, hogy a kórház dolgozóinak szabad mozgástere legyen a betegektől elkülönítve.

Szilágyi Gergő, a B Build projektvezetője elmondta azt is, hogy a projekt során egy úgynevezett tiszta részt hoztak létre, ahol raktározni tudják a tiszta eszközöket és ágyneműket, valamint öltözőket és fertőtlenítőrészleget hoztak létre. Hozzáteszi, hogy ezen kívül egy „tiszta liftet” is kialakítottak, és onnan csak a „tiszta részlegre” lehet majd belépni, így teljesen el tudnak különülni azok a betegek, akiket odavisznek.

 

A Flór Ferenc Kórház még készülő munkálatai (Fotó: B Build Facebook-oldal)

 

Az ügyvezető igazgató kiegészíti, hogy a második ütemre azért volt szükség, mert az első ütem befejezését követően kapott a kórház jelzést arról, hogy az addig számolt lélegeztetőgépek helyett annak a háromszorosa fog érkezni, és a fekvőbeteg-ellátás is a tervezett kétszerese lesz az osztályon, ezért módosításokat kellett eszközölni a részlegen.

Ennek részeként kialakították a megnövekedett betegellátáshoz szükséges térelválasztást a folyósokkal és kapcsolódó helyiségekkel együtt. A fejlesztés célja az volt, hogy azok az orvosok és ápolók, akik nem a fertőzött betegeket szolgálják ki, külön folyosón és helyiségekben tudjanak mozogni azoktól a dolgozóktól, akik a betegeket látják el. A vírushelyzet elmúltával a most kialakított részeket visszabontják majd az osztályon.

 

A Flór Ferenc Kórház elkészült változtatásai (Fotó: B Build Facebook-oldal)

 

Már júniusra elkészülhet a Bajcsy Kórház új épülete

Múlt hónapban számoltunk be a Kőbányán épülő Bajcsy Kórház új épülettömbjének kivitelezéről, ahol jelenleg is a tervek szerint haladnak a munkálatok, és június elejére teljesen el is készülhet. Benik Balázs megjegyzi, hogy ennél a kórháznál is kilátásban van, hogy a tervezettnél korábban rendelkezésre bocsájtják az első szintet, amelyet a járványügyi helyzetre tekintettel, hermetikusan lezárva alakítanának ki a fertőzött betegek részére.

Az eddigi állásfoglalás szerint járványügyi célokra elsősorban a város széli kórházakat célozzák meg, de ha a szükséghelyzet úgy kívánja, a Bajcsy Kórházban is rendelkezésre fog állni a betegek részére az első emelet, amelyet soron kívül valósít meg a B Build.

 

Kőbánya új kórházi tömbjének építkezése - 2020. március (Fotó: Dernovics Tamás/magyarepitok.hu)

 

„A dolgozóink és alvállalkozóink megtartására törekszünk”

A B Build is meghozta a járványügyi helyzetben a szükséges óvintézkedéseket a dolgozóik egészsége védelme érdekében: ennek részeként ügyeletszerű beosztásban tartózkodnak bent az irodában, ügyelve arra, hogy mindenki egymástól külön helyiségben, megfelelő távolságban tudjon dolgozni. Így a dolgozók egyik fele az irodában, a másik fele pedig home office-ban valósítja meg a munkavégzést.

„Mi is megteszünk minden biztonsági intézkedést, ami a dolgozóink egészségét és a járvány lassítását, illetve megfékezését szolgálja. Mindezeket figyelembe véve pedig száz százalékosan dolgozunk az építkezéseken, ahol maszkok használatával és folyamatos fertőtlenítésekkel zajlik a munka”

– mondja el az ügyvezető.

Benik Balázs azt is hozzáteszi, hogy mindemellett a kialakult helyzet kihívások elé is állította őket, hiszen voltak olyan dolgozóik, akik a korukból kifolyólag nem vállalták a további munkát, vagy bizonyos alvállalkozókat pótolni kellett, akik a koronavírus miatt nem jöttek fel vidékről.

 

Benik Balázs, a B Build & Trade ügyvezető igazgatója (Fotó: Bernát Benjámin/magyarepitok.hu)

 

„Vezetői szinten folyamatosan szem előtt tartjuk azt is, hogy a kollégák részére meg tudjuk őrizni a munkahelyeket – természetesen mindez csak addig működhet, amíg teljes biztonságban tudjuk számukra biztosítani a munkavégzést. Éppen ezért mind az irodában, mind az építkezéseken folyó munka a maximális óvintézkedések mellett történik, és minden tőlünk telhetőt megteszünk annak érdekében, hogy a gördülékeny munkát a lehető legtovább fenn tudjuk tartani és a dolgozóinkat, illetve alvállalkozóinkat meg tudjuk tartani és teljes létszámban tudjuk foglalkoztatni a jelenlegi helyzetben is” – fejti ki Benik Balázs a kialakult helyzetről.

 

Pécsett is folyamatosan zajlanak a fejlesztések

A baranyai megyeszékhelyen az idősebb Dárdai Pál Labdarúgó Akadémiát építi a B Build, amelynél az első ütem vége felé járnak. Szintén Pécsett a déli ipari park területén végeznek infrastrukturális fejlesztéseket, amely többek közt csatornázást, aszfaltozást, parkolókialakítást, valamint kis- és nagytömegű földmunkákat is magába foglal. Ezen kívül a pécsi vásárcsarnok is kivitelezésre vár, de a kivitelezőn kívüli okok miatt a projekt még egyelőre nem tudott elindulni, mert a forrás biztosítása nem végleges.

 

A Dárdai Pál Akadémia építkezése novemberben (Bernát Benjámin/magyarepitok.hu)

„Több új pályázaton is részt vettünk, melyeken eredményesek voltunk, tehát a jövőre nézve is biztató a helyzet, hiszen kilátásban van jó néhány újabb munka elindulása Baranya megyében. Itt is próbálunk helyt állni, és tartani a kapacitást, hogy teljes gőzzel el tudjuk majd kezdeni az újonnan induló beruházásokat” – fejti ki a vezető.

Benik Balázs hozzátette azt is: „Azt gondolom, hogy a kormány valóban olyan intézkedéseket hozott a gazdaság fenntartása érdekében, amelyek többek közt az építőipari cégek számára is nagy segítséget jelentenek a jelenlegi helyzetben. Úgy gondolom, hogy ezzel a lendülettel fent tudunk tartani több iparágat, és bízom benne, hogy innen kezdve már csak javulni fog a helyzet. Minden tiszteletem az egészségügyben dolgozóké, akiknek ezúton is szeretném megköszönni cégünk nevében is a remek és kitartó munkát” – zárja le gondolatait a vezető.

Helyi hírekPécsegészségügyinterjúkórházfejlesztésegészségügyi fejlesztésB Build and Trade Kft.KoronavírusKőbányaKistarcsa