2024.03.28, Csütörtök
Kétszeresére bővíti a PTE a rektori ösztöndíjasok körét
Fotó: FERLING Kft.

Kétszeresére bővíti a PTE a rektori ösztöndíjasok körét

FERLING Kft.

2020.05.13. 16:07

A pályázatokat 2020. szeptember 4-ig lehet benyújtani.

A duplájára bővíti a korábbi kétszáz fős létszámkeretet a Pécsi Tudományegyetem, így idén már 400 elsőéves diák kaphat százezer forintos rektori ösztöndíjat. A juttatásra pályázók közül a PTE minden karán azokat választják ki, akik a legjobb pontszámmal jutnak be és első helyen jelölték meg Pécs egyetemét a felvételin.

Befogadó egyetemként a PTE alapértéke, hogy a szociális helyzet nem foszthat meg senkit a továbbtanulás esélyétől – indokolta dr. Miseta Attila rektor a döntést. Mivel különlegesen nehéz időket élünk, ahol a társadalmi szolidaritás kiemelten fontos, idén kétszer annyi elsőéves hallgató jelentkezhet a rektori ösztöndíjra – részletezte az egyetem vezetője.

A bővítéssel 400 fő, 200 önköltséges és 200 államilag támogatott hallgató számára lesz elérhető a tanulmányokat segítő juttatás.

Emellett a hallgatóit a Pécsi Tudományegyetem számos egyéb ösztöndíjjal is támogatja, melyekre már az első szemesztertől lehet pályázni.


Ezek a pályázás feltételei

A 2020-ban felvételizők legjobbjai számára meghirdetett rektori ösztöndíj összege 100.000 forint a pályázati kiírásban közöltek szerint. A juttatás elérhető a 2020. évi általános és pótfelvételi eljárásban felvételizők számára egyaránt, amennyiben első helyen jelölték meg a PTE valamely nappali tagozatos alap- vagy osztatlan képzését. További feltétel, hogy az őszi és tavaszi félévében is folytassák a tanulmányaikat, és az első félévben legalább 17 kreditet teljesítsenek.

Az ösztöndíjasokat a pályázók közül minden karon a legmagasabb pontszámmal felvettek köréből választják ki, összesen 200 fő állami ösztöndíjas és 200 fő önköltséges hallgató számára biztosítják a juttatást.

Az ösztöndíj szétosztásáról a pályázók között karonként a pályázók arányában, szintén a felvételi összpontszám alapján rangsorolva döntenek. A pályázatokat 2020. szeptember 4-ig lehet benyújtani.

Az ösztöndíjat a Pécsi Tudományegyetem 200 fő számára egy Európai Uniós forrásból finanszírozza, az EFOP-3.4.3-16-2016-00005 azonosítószámú pályázat komplex intézményfejlesztés megvalósítását teszi lehetővé a 2021-ig terjedő időszakban. A „Korszerű egyetem a modern városban: Értékközpontúság, nyitottság és befogadó szemlélet egy 21. századi felsőoktatási modellben” elnevezésű projekt egyebek közt hátrányokkal küzdő csoportok számára biztosít lehetőséget az egyetemi tanulmányokra, erősíti az egyetemi integrációt és innovációt, valamint a PTE nemzetközi szerepvállalását. További információ: https://felveteli.pte.hu/

Helyi hírekPécsösztöndíjoktatásegyetemPécsi Tudományegyetemfelsőoktatás