2023.02.07, Kedd
Emlékesttel tisztelegtek a néhai mohácsi polgármester előtt
Illusztráció: pexels.com

Emlékesttel tisztelegtek a néhai mohácsi polgármester előtt

MTI

2020.09.28. 10:19

A várost huszonegy éven át irányította Szekó József.

Megemlékező beszédekkel, művészeti előadásokkal, gyertyagyújtással és egy kisfilm bemutatásával tisztelegtek az egy évvel ezelőtt tragikus hirtelenséggel elhunyt mohácsi polgármester, Szekó József előtt szülővárosában.

A várost 1998-tól tavaly őszi haláláig öt választási cikluson, huszonegy éven át irányító polgármester emlékére szervezett szabadtéri eseményen - a kiadós eső ellenére - több mint ezer mohácsi mellett számos országgyűlési képviselő, közintézmény vezetője vett részt. A rendezvényen levetítettek egy Szekó József emlékére készült kisfilmet is.

 

Épülő és szépülő Mohácsot képzelt el

Az ünnepi műsor előtt mondott beszédében Bánki Erik országgyűlési képviselő, a gazdasági bizottság elnöke Szekó Józsefet úgy jellemezte, mint aki mindig, mindenkivel szót tudott érteni, aki kemény, ugyanakkor vajszívű, a mohácsiakért éjt nappallá téve dolgozó ember volt.
Aláhúzta: a néhai polgármester - önmagához méltó módon - emberfeletti munkát várt és követelt meg mind a hivatal munkatársaitól, mind az országgyűlési képviselőktől, mert "mindig a város, Mohács fejlődése és szépítése volt a célja (.), mert a mohácsiak, mindannyian voltak az ő családja".

Kiemelte, hogy Szekó József közvetlen, felkészült, a város iránt a végletekig elkötelezett, precíz és hihetetlen munkabírású ember volt, aki "szeretett városáért nem ismert lehetetlent". Hozzátette: fejlődő, épülő és szépülő Mohácsot képzelt el, és mindent megtett e cél elérése érdekében 1998-as polgármesterré választásától egészen tavaly szeptember végén bekövetkezett haláláig.

 

Folytatni kell a félbehagyott munkát

Bánki Erik felidézte: 2014-ben a néhai polgármester utolsó ciklusára készült, és azt tervezte, "átadja a terepet Pávkovics Gábornak, akit utódjának szeretett volna látni". Döntését azért változtatta meg, mert ígéretet kapott a miniszterelnöktől: amennyiben még egyszer indul a polgármesteri székért, a kormány megépíti a mohácsi Duna-hidat. "Elindult, hogy mindannyiunk közös álmát megvalósítsa (.), de ezt a feladatot ránk hagyta" - fogalmazott a politikus.

A néhai polgármester lánya, Szekó Zsófia hangsúlyozta: édesapja - akinek halálával a "város gazdája is elment" - a folytatást annak a Pávkovics Gábornak a személyében látta, aki "munkáját a kezdetektől fogva támogatta és segítette".
Pávkovics Gábor, a város alpolgármestere, beszédében Szekó Józsefhez intézett mondataival úgy fogalmazott: készen áll a feladatra, és erkölcsi kötelességének érzi a néhai polgármester által elkezdett és félbehagyott mű folytatását, a város Szekó Józsefhez méltó alázattal való szolgálatát.

 

A Dunántúli Regionális Vízmű vezetőjeként is dolgozott

Szekó József 1954. december 21-én született Mohácson, vegyipari-gépész mérnök, műszaki tanár és közgazdasági szakokleveles menedzser képesítéseket szerzett. Feleségét, két felnőtt lányát, édesanyját hagyta hátra.
Munkája során a többi között a mohácsi farostlemezgyár művezetőjeként, a Dunántúli Regionális Vízmű vezetőjeként, később az önkormányzat saját tulajdonú gazdasági társaságainál vezető beosztásban dolgozott 1998-ig, polgármesterré választásáig.

A politikus 2010 és 2014 között a Fidesz parlamenti képviselőcsoportjának tagja volt, a Baranya megye területi listáról szerzett mandátummal, valamint 2007 és 2010, illetve 2014 és 2019 között a Baranya megyei közgyűlés tagjaként is dolgozott.

Szekó József több más elismerés mellett 2003-ban a Magyar Köztársasági Ezüst Érdemkeresztje, 2014-ben Magyar Arany Érdemkereszt kitüntetésben részesült.

Helyi hírekMohács polgármestermegemlékezésrendezvény