2021.10.18, Hétfő
Emlékesttel tisztelegtek a néhai mohácsi polgármester előtt
Illusztráció: pexels.com

Emlékesttel tisztelegtek a néhai mohácsi polgármester előtt

MTI

2020.09.28. 10:19

A várost huszonegy éven át irányította Szekó József.

Hirdetés

Megemlékező beszédekkel, művészeti előadásokkal, gyertyagyújtással és egy kisfilm bemutatásával tisztelegtek az egy évvel ezelőtt tragikus hirtelenséggel elhunyt mohácsi polgármester, Szekó József előtt szülővárosában.

A várost 1998-tól tavaly őszi haláláig öt választási cikluson, huszonegy éven át irányító polgármester emlékére szervezett szabadtéri eseményen - a kiadós eső ellenére - több mint ezer mohácsi mellett számos országgyűlési képviselő, közintézmény vezetője vett részt. A rendezvényen levetítettek egy Szekó József emlékére készült kisfilmet is.

 

Épülő és szépülő Mohácsot képzelt el

Az ünnepi műsor előtt mondott beszédében Bánki Erik országgyűlési képviselő, a gazdasági bizottság elnöke Szekó Józsefet úgy jellemezte, mint aki mindig, mindenkivel szót tudott érteni, aki kemény, ugyanakkor vajszívű, a mohácsiakért éjt nappallá téve dolgozó ember volt.
Aláhúzta: a néhai polgármester - önmagához méltó módon - emberfeletti munkát várt és követelt meg mind a hivatal munkatársaitól, mind az országgyűlési képviselőktől, mert "mindig a város, Mohács fejlődése és szépítése volt a célja (.), mert a mohácsiak, mindannyian voltak az ő családja".

Kiemelte, hogy Szekó József közvetlen, felkészült, a város iránt a végletekig elkötelezett, precíz és hihetetlen munkabírású ember volt, aki "szeretett városáért nem ismert lehetetlent". Hozzátette: fejlődő, épülő és szépülő Mohácsot képzelt el, és mindent megtett e cél elérése érdekében 1998-as polgármesterré választásától egészen tavaly szeptember végén bekövetkezett haláláig.

 

Folytatni kell a félbehagyott munkát

Bánki Erik felidézte: 2014-ben a néhai polgármester utolsó ciklusára készült, és azt tervezte, "átadja a terepet Pávkovics Gábornak, akit utódjának szeretett volna látni". Döntését azért változtatta meg, mert ígéretet kapott a miniszterelnöktől: amennyiben még egyszer indul a polgármesteri székért, a kormány megépíti a mohácsi Duna-hidat. "Elindult, hogy mindannyiunk közös álmát megvalósítsa (.), de ezt a feladatot ránk hagyta" - fogalmazott a politikus.

A néhai polgármester lánya, Szekó Zsófia hangsúlyozta: édesapja - akinek halálával a "város gazdája is elment" - a folytatást annak a Pávkovics Gábornak a személyében látta, aki "munkáját a kezdetektől fogva támogatta és segítette".
Pávkovics Gábor, a város alpolgármestere, beszédében Szekó Józsefhez intézett mondataival úgy fogalmazott: készen áll a feladatra, és erkölcsi kötelességének érzi a néhai polgármester által elkezdett és félbehagyott mű folytatását, a város Szekó Józsefhez méltó alázattal való szolgálatát.

 

A Dunántúli Regionális Vízmű vezetőjeként is dolgozott

Szekó József 1954. december 21-én született Mohácson, vegyipari-gépész mérnök, műszaki tanár és közgazdasági szakokleveles menedzser képesítéseket szerzett. Feleségét, két felnőtt lányát, édesanyját hagyta hátra.
Munkája során a többi között a mohácsi farostlemezgyár művezetőjeként, a Dunántúli Regionális Vízmű vezetőjeként, később az önkormányzat saját tulajdonú gazdasági társaságainál vezető beosztásban dolgozott 1998-ig, polgármesterré választásáig.

A politikus 2010 és 2014 között a Fidesz parlamenti képviselőcsoportjának tagja volt, a Baranya megye területi listáról szerzett mandátummal, valamint 2007 és 2010, illetve 2014 és 2019 között a Baranya megyei közgyűlés tagjaként is dolgozott.

Szekó József több más elismerés mellett 2003-ban a Magyar Köztársasági Ezüst Érdemkeresztje, 2014-ben Magyar Arany Érdemkereszt kitüntetésben részesült.

Helyi hírekMohács polgármestermegemlékezésrendezvény

Hirdetés

Hirdetés