2024.04.20, Szombat
Napelemparkot adnak át Villánykövesden
Illusztráció: pexels.com

Napelemparkot adnak át Villánykövesden

Astrasun

2020.10.06. 09:36

A Téglagyári Naperőmű Kft. beruházásában és az ASTRASUN Csoport tervezésében és kivitelezésében valósult meg a villánykövesdi napelempark.

Egy frissen üzembe helyezett, barnamezős beruházásként megvalósított napelemparkot ad át Hargitai János országgyűlési képviselő, Róth András Ervin, Villánykövesd polgármestere, Vörös Péter, a Téglagyári Naperőmű Kft. vezetője, valamint dr. Keresztes Attila, a kivitelező Astrasun csoport igazgatója október 8-án Villánykövesden. 

A Téglagyári Naperőmű Kft. beruházásában, az ASTRASUN Csoport tervezésében és kivitelezésében megvalósított villánykövesdi napelempark több tekintetben is egyedülálló. A napelempark barnamezős beruházásként valósult meg egy kihívásokkal teli, törmelékben, hulladékban és gazban bővelkedő, szennyezett telken, ami már sem lakóingatlan építésére, sem mezőgazdasági művelésre nem volt alkalmas.

Az építési terület alapos tisztítást igényelt a napelempark telepítése előtt, s ezzel némiképp rehabilitáció is történt.

A napelemek még el se kezdtek termelni, de a természet már megkezdte a terület visszahódítását: az ipari műtárgy közvetlen környezetéhez képest látványosan zöldebb és változatosabb élővilágú a napelempark.

A naperőmű állványzata manuálisan állítható a leginkább kedvező hozam érdekében: a napkövető rendszer telepítése túl költséges lett volna, a „kézműves” megoldásra viszont nem állt rendelkezésre ismert módszer. Az Astrasun Csoport mérnökeit azonban mindez nem hozta zavarba: egyedi állványzatot terveztek, ami lehetőséget ad a dőlésszög és a magasság korrigálására. 

 

Helyi hírekvillánynapelemnapelemparkinnovációbarnamezős beruházás