2024.03.02, Szombat
Pálosan szép az élet! - Pálos rendtörténeti kiállítás nyílik Pécsen
envato.com

Pálosan szép az élet! - Pálos rendtörténeti kiállítás nyílik Pécsen

pecsiegyhazmegye.hu

2020.10.15. 09:18

A hazánkat és a környező magyar lakta vidékeket bejáró, autóbuszban berendezett kiállítás a rend történetét mutatja be.

2020. október 21-én érkezik a Pálosan szép az élet! című utazó kiállítás Pécsre, a Dóm térre, a Püspöki Palota elé - derült ki a Pécsi Egyházmegye honlapjáról. A tárlatot Dr. Udvardy György veszprémi érsek, pécsi apostoli kormányzó nyitja meg október 21-én, 16.00 órakor.

Az egyetlen magyar alapítású és máig létező, a világ több országában is megtelepedett férfi szerzetesrend tagjai, a pálosok, Boldog Özséb halálának 750. évfordulója alkalmából 2020-at emlékévnek nyilvánították. Az emlékév jelmondata: Magyarország, közöm van hozzád!

A magyarországi pálos rendezvénysorozat fővédnöke Dr. Erdő Péter bíboros, prímás, esztergom–budapesti érsek. A Boldog Özséb-emlékév ünnepi szentmisével kezdődött 2020. január 20-án a budapesti Szent István-bazilikában.

 

Nem csak a hívőket szólítja meg a kiállítás

Az emlékév egyik leglátványosabb eleme a hazánkat és a környező magyar lakta vidékeket bejáró, autóbuszban berendezett kiállítás, amely a rend történetét mutatja be.

A vándorkiállítás címe – Pálosan szép az élet! – egy betű eltéréssel, kedves, játékos rájátszás a jól ismert szólásra (Párosan szép az élet). A kiállítás koncepciója – kapcsolódva a címhez – rejtetten, az elbeszélés „szövetébe” ágyazottan jeleníti meg, hogy pálosnak, s általában szerzetesnek, szerzetespapnak lenni teljes élet, amely nem a bezárkózás, hanem a kiteljesedés útja – hétköznapi és teológiai értelemben is a boldogságra vezető modern életforma.

A kiállítás a magyar pálos történet elemeit elsősorban mint közös, mindenki számára átélhető magyar örökséget mutatja be. Célja, hogy útja során ne csak a katolikus, s ne csak a hívő embereket szólítsa meg, hanem mindenkit, akit érdekel a magyar múlt, a magyar történelem.

A nyolc részből, nyolc egymástól némiképp elkülönített tételből álló tárlat részeit az evangéliumi nyolc boldogság mondatai fűzik össze.

Az egy-egy boldogságmondáshoz kapcsolódó különböző témák nem a rendtörténet kronológiáját követik, hanem bizonyos megközelítéseket emelnek ki.

A több ponton is interaktív, magyar nyelvű kiállítás felületein viszonylag kevés szöveg szerepel, amely a magyarul nem értő látogató számára QR-kódok útján, vagy – okostelefon, illetve internetkapcsolat híján – vezetőfüzetben olvasható angol és lengyel nyelven is.

Nyitvatartás:

Naponta 10.00 órától 18.00 óráig

További információk:
http://www.palosbusz.hu
https://www.facebook.com/palosbusz/

Helyi hírekPécskiállításpécsi katolikus egyházmegyePálos templom