2023.02.07, Kedd
Pécs sikeredzője maximális pontszámot kapott a Habilitációs Bíráló Bizottságtól
Illusztráció: pixabay.com

Pécs sikeredzője maximális pontszámot kapott a Habilitációs Bíráló Bizottságtól

MTI

2020.10.12. 09:14

Az egyetlen magyar női Euroliga-győztes tréner 2015 óta tanít a Pécsi Tudományegyetem Egészségtudományi Karán.

Rátgéber László kosárlabdaedző maximális pontszámot kapott tudományos előadására a Habilitációs Bíráló Bizottság mindhárom tagjától.

A Pécsi Tudományegyetem tájékoztatása alapján Sulyok Endre, a bizottság elnöke szerint a város sikeredzője "a sportot, mint gyakorlati munkát olyan elméleti háttérrel vértezte fel, hogy a kettő kölcsönösen megtermékenyíti egymást".

A volt férfi és női szövetségi kapitány habilitációs eljárása keretében "Az aerob állóképesség és az eredményesség összefüggése női kosárlabdázóknál" címmel - a koronavírus-járvány miatt online felületen - tartott tudományos előadást.

 

Itthon kilenc alkalommal volt az Év edzője

Rátgéber László egyetemi adjunktus az egyetemi tanulmányait az újvidéki Testnevelési Egyetemen kezdte, ahol 1993-ban szerzett kosárlabda szakedzői diplomát. 2009-ben Belgrádban az ALFA Egyetem Sportmenedzsment szakán megszerezte az Edzéstechnológiák menedzsere címet, majd 2011-ben ugyanitt elvégezte a mesterképzést. A jelölt doktori fokozatát 2014-ben szerezte az egészségtudomány területén a Pécsi Tudományegyetemen, amit summa cum laude minősítéssel értékeltek.

Az egyetlen magyar női Euroliga-győztes tréner 2015 óta tanít a Pécsi Tudományegyetem Egészségtudományi Karán, a Teljesítménydiagnosztikai és Teljesítménysport Labor munkacsoportjának vezetője, valamint a posztgraduális képzésben is szerepet vállal.

Rátgéber Lászlót 1993-ban az Év edzőjének választották Jugoszláviában, Magyarországon ezt a címet kilenc alkalommal nyerte el, míg Törökországban 2011-ben kapta meg.

2009-ben megválasztották Európa legjobb női kosárlabdaedzőjének.

2003-ban Mesteredzői címet kapott. Oktatói és tudományos munkáján túl az általa alapított pécsi Nemzeti Kosárlabda Akadémia szakmai és stratégiai igazgatója.

Helyi hírekPécsPécsi TudományegyetemkosárlabdaNemzeti Kosárlabda Akadémia