2024.03.28, Csütörtök
Pécs szennyvizét is vizsgálja az NNK
Illusztráció: pixabay.com

Pécs szennyvizét is vizsgálja az NNK

MTI

2020.10.05. 09:45

A koronavírus vízzel, szennyvízzel nem fertőz, viszont a szennyvíz vizsgálatával lehetővé válik a vírus terjedésének nyomon követése.

Budapesti agglomerációs települések szennyvizében is vizsgálja a koronavírus kimutathatóságát a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) - írta a koronavirus.gov.hu.

A közlés szerint az elmúlt hetekben újabb mintákat vettek, és már a fővárosi agglomeráció területéről is csatlakoztak települések  - Tököl, Biatorbágy, Szigetszentmiklós, Budakeszi, Százhalombatta - a mintavételhez.

Kitértek arra is, hogy több szennyvíztelep mintáiban növekedő tendenciát mutattak ki az új koronavírus örökítőanyagának mennyiségében. Ezek:

  • Békéscsaba, 
  • Székesfehérvár,
  • Szombathely,
  • Pécs,
  • Eger
  • és Budapest északi, déli és központi területei.

Az eddigi vizsgálatok alapján kiemelték: a koronavírus vízzel, szennyvízzel nem fertőz, viszont a szennyvíz vizsgálatával lehetővé válik a vírus terjedésének nyomon követése nagyobb közösségekben, akár teljes településen. A nagy érzékenységű vizsgálat segítségével a járványhullám megugrása akár a nagyszámú klinikai tünetet mutató esetek megjelenése előtt előre jelezhető.

A szennyvízben kimutatható koncentrációnövekedés 4-10 nappal előzi meg a tünetes megbetegedések számának növekedését. Az NNK által végzett szennyvízvizsgálatok eredményei és a megnőtt pozitív esetszámok azt mutatják, hogy nagyon fontos továbbra is a fegyelmezett magatartás és a járványügyi szabályok betartása.

A kormányzati portálon hangsúlyozták:

akinek tünetei vannak, ne menjen közösségbe, hanem maradjon otthon és telefonon értesítse háziorvosát.

Kerüljék azokat a helyeket, ahol zárt térben sokan vannak. Lehetőleg tartsák a szociális távolságot, ahol nem lehet, ott viseljenek orrot és szájat eltakaró maszkot. Viseljék a maszkot az üzletekben és a tömegközlekedési eszközökön. Gyakran és alaposan mossanak kezet. Akinél külföldi tartózkodás, vagy egyéb ok miatt hatósági házi karantént rendeltek el, az szigorúan tartsa be.
"Ha mindezeket betartjuk, akkor el tudjuk kerülni a fertőzés terjedését és a további, a mindennapi életünket korlátozó intézkedések bevezetését" - fogalmaztak.

Helyi hírekszékesfehérvárPécs Nemzeti Népegészségügyi KözpontKoronavírus