2024.04.26, Péntek
 Pécs vált a lakáspiac egyik motorjává
Illusztráció: pixabay.com

Pécs vált a lakáspiac egyik motorjává

ingatlan.com

2020.11.16. 11:16

Hat év alatt kétszeresükre emelkedtek a lakásárak Pécsen, és a koronavírus-járvánnyal sem látszik megtörni a lendület. Baranya megyében az idén várhatóan még a tavalyinál is több új építésű ingatlant adnak át.

Noha több híradás szerint csökkenni kezdtek a lakásárak, a stagnálás és a megtorpanás valójában csak a fővárosban jellemző, a megyeszékhelyeken, így Pécsen, szinte egyáltalán nem – állapította meg az ingatlan.com friss elemzésében, melyben Baranya megye és székhelyének több ezer lakáshirdetését és a hivatalos statisztikákat vizsgálta.

 

Évtizedes hullámvasút

Az elmúlt bő tíz évben a lakáspiac pályája hullámvasútéra emlékeztetett. A gazdasági világválság előtt 2007 volt az utolsó olyan év, amikor az ingatlanok minden településtípuson drágultak. A válság a lakáspiacon először Budapesten éreztette hatását, majd 2009-től begyűrűzött az ország más területeire is, így Baranya megyébe és Pécsre is.

A mélypontot 2013 jelentette, amikor a megyeszékhelyeken feleannyit sem kellett fizetni a lakásokért és házakért mint 2019-ben. Míg Pécsen a Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint 2013-ban 8,4 millió forint volt a használt lakások átlagos értékesítési ára, addig tavaly jellemzően már 17 millió forintért cseréltek gazdát az ingatlanok.

 

A megtorpanás oka: a vírus

„Az elmúlt évek lakáspiaci erősödése a megyeszékhelyeken, a városokban és a kisebb településeken számos tényezőnek tulajdonítható. A gazdasági fejlődés, a bérek növekedése, az állami támogatások bővítése és a hitelkamatok csökkenése több anyagi forrást biztosított a lakásvásárlóknak. Ez a lendület Pécsen és környékén még akkor is kitartott 2020 első negyedévében, amikor Budapesten jóformán már csak stagnáltak a lakásárak” – magyarázta Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője.

A koronavírus hazai megjelenése átmenetileg ugyan országszerte csökkentette a lakások és házak árát az év második negyedévében, de az ingatlan.com előrejelzése szerint Pécsen és a megye kisebb városaiban is hamarabb magára találhat a lakáspiac, mint a fővárosban.

 

Korlátozás után fellendülés

Ezt az is mutatja, hogy Baranya megyében tavaly 258 új lakást adtak át, idén pedig a január–szeptemberi időszakban 145-öt. Az előző évek folyamatai alapján ez azt jelenti, hogy az utolsó negyedéves átadásokkal együtt az idén a tavalyinál is több lakás készülhet el a megyében, mivel az átadások jó részét az év utolsó hónapjára időzítik a fejlesztők és az építtetők.

„Az új lakások iránti erős kereslet mellett a használt lakások piacán sem várható megtorpanás Pécsen és környékén. A járványhelyzet miatti, 30 napra tervezett korlátozások természetesen éreztetik majd hatásukat, de Baranya megyében élénk lakáspiacra lehet számítani a közeljövőben is” – közölte Balogh László. Hozzátette, hogy bár az árak már nem fognak olyan ütemben emelkedni Pécsen, mint az elmúlt egy-két évben, az ingatlanok tartják az értéküket. Ha pedig a vakcina hamar meglesz, jövőre további drágulásra van kilátás.

Helyi hírekPécsKoronavírus