2024.05.23, Csütörtök
Új emissziómérési technológiát fejlesztett az Energotest Kft.
Illusztráció: pixabay.com

Új emissziómérési technológiát fejlesztett az Energotest Kft.

MTI

2020.11.25. 08:43

A gépjárművekbe beszerelhető tesztberendezés közel valós időben és menetüzemi körülmények között képes a kipufogógáz-összetételt mérni, elemezni.

Új, fotoakusztikai elven működő gépjármű kipufogógáz emisszió mérési technológiát fejlesztett uniós támogatással a pécsi Energotest Kft. a dunaharaszti Contireg Mérnökiroda Kft. és a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) kutatóival együttműködve - közölte pécsi társaság.

Mint azt a cég közleményében írták, a gazdaságfejlesztési és innovációs operatív program 713 millió forintos támogatásával megvalósult kutatás-fejlesztési projekt célja egy gépjárművekbe beszerelhető tesztberendezés volt, amely közel valós időben és menetüzemi körülmények között képes a kipufogógáz-összetételt mérni, elemezni.

 

Motorfejlesztések valósulhatnak meg

Kiemelték, hogy a három év alatt megvalósított új technológia utat nyit a gépjárművekbe integrálható további intelligens adatgyűjtő technológiák fejlesztésének irányába.     

Steigervald Attila, az 1990-ben alapított cég ügyvezető igazgatója közölte: a fejlesztéssel a jövőben a motorfejlesztések és az új generációs üzemanyag-fejlesztések támogatása valósulhat meg, egyben továbbfejleszthetik segítségével a járművek környezetvédelmi mérését is.     

A teljes egészében hazai tulajdonban lévő középvállalkozás fő tevékenysége gépjárművek műszaki vizsgáztatásához szükséges vizsgasori eszközök, fékpadok, illetve egyedi szerszámok gyártása.

A cég fejlesztette a többi közt az Energoline komplett mérésadatgyűjtő és kiértékelő programot, amellyel a Közlekedési Hatóság szinte valamennyi és a Magyar Autóklub minden állomása dolgozik, számos további javító- és vizsgabázis mellett.     

Folyamatosan toboroznak újabb munkaerőt

A csaknem száz főt foglalkoztató cég idei évre tervezett árbevétele 1,5 milliárd forint körül alakul, tervezett adózás előtti eredménye - a járványhelyzet miatt - az idén 30 millió forint körül lehet majd - közölte az ügyvezető, hozzátéve: dolgoznak a munkatársak létszámának emelésén, folyamatosan toboroznak újabb munkaerőt.     

Az Energotest Kft. a nyilvánosan elérhető cégadatok szerint 2019-ben 1,9 milliárd forintos nettó árbevétel mellett 88 millió forint adózás utáni eredményt ért el, míg 2018-ban 1,4 milliárd forintos bevétel mellett 77 millió forint adózott nyereséget termelt.

Helyi hírekPécsgépjármű technológiai fejlesztéskutatás-fejlesztés