2024.03.19, Kedd
Baranya megyei sportegyesületek vehettek át támogatást
Illusztráció: pexels.com

Baranya megyei sportegyesületek vehettek át támogatást

MTI

2021.02.28. 08:47

Négy egyesület részesül támogatásban: a Pécsi Egyetemi Atlétikai Clubnak (PEAC) 210 millió, a Pécsi Vasutas Sportkörnek (PVSK) 150 millió, a Mohácsi TE-nek 15 millió, míg a Pécsi Sport Nonprofit Zrt.-nek (PSN) ötmillió forintot biztosítanak.

Három pécsi és egy mohácsi sportegyesület kapott a koronavírus-járvány negatív gazdasági hatásainak enyhítésére összesen mintegy 380 millió forintos támogatást a magyar kormánytól - jelentette be a Sportegyesületek Országos Szövetségének (SOSZ) elnöke Pécsen.

Deutsch Tamás a szervezet és a kedvezményezettek között létrejött támogatási szerződések ünnepélyes aláírását megelőzően tartott sajtótájékoztatón kiemelte: a SOSZ jelentős támogatást biztosított az elmúlt években és biztosít folyamatosan a spotegyesületek számára, s ezek sorába illeszkedik a mostani pénzösszeg is.     Beszámolt arról, hogy a kormány több mint 2,1 milliárd forint rendkívüli támogatást biztosít ezekben a hetekben 45 kiemelt vidéki sportegyesületnek a pandémia hatásainak enyhítésére.

Az elnök kiemelte: Pécs a magyar sportélet egyik központja, súlyponti helye, sikeres sportolók nevelőhelyszíne, ezért kiemelten fontos a helyi egyesületek központi támogatása.     Ismertetése szerint Baranya esetében az aláírt megállapodások értelmében négy egyesület részesül támogatásban: a Pécsi Egyetemi Atlétikai Clubnak (PEAC) 210 millió, a Pécsi Vasutas Sportkörnek (PVSK) 150 millió, a Mohácsi TE-nek 15 millió, míg a Pécsi Sport Nonprofit Zrt.-nek (PSN) ötmillió forintot biztosít a SOSZ-on keresztül a kormányzat.     

Deutsch Tamás kiemelte, az egyesületek a szakmai munkát segítő kiadásaikra - eszközbeszerzésre, munkabérre, sportegészségügyi kiadásokra, versenyeztetésre, edzőtáborokra, valamint létesítménybérlésre - használhatják fel a rendkívüli támogatást március 11. és június 30. között.     A mintegy 650 sportegyesületet képviselő SOSZ elnöke hozzátette, az összeg a sportolók olimpiai felkészítését is szolgálja, hiszen a döntés során figyelembe vették többek között az egyesületek létszámát, az utánpótlás nagyságát, valamint a tokiói olimpián és paralimpián éremesélyes, kvótás, vagy kvótára jó eséllyel pályázó sportolók szempontjait is.     

Czerpán István, a PVSK elnöke emlékeztetett arra, hogy a járvány miatt elrendelt tavaly tavaszi leállások drámai következményekkel jártak, hiszen jelentős bevételtől estek el a sportegyesületek. Mindezt enyhítette a kormányzat korábbi támogatása, a továbbiakban pedig szintén komoly segítséget jelentenek a SOSZ által biztosított, most bejelentett pénzösszegek is.     

Hoppál Péter, pécsi országgyűlési képviselő kiemelte: a kormányzat az elmúlt tíz évben számos eszközt mozgósított az egészséges, aktív társadalom érdekében. Aláhúzta: a mindennapos testnevelés bevezetése, a szabadidős sportélet ösztönzése és a fiatalok rendszeres sportolását biztosító szervezetek támogatása ma már érzékelhető változásokat hozott, hiszen az emberek életmódja pozitív irányba változott mindezek segítségével.

Helyi hírekPécsMohács sportegyesülettámogatás