2024.07.24, Szerda
Idén befejeződhet a PTE Balassa kollégiumának felújítása
Illusztráció: pixabay.com

Idén befejeződhet a PTE Balassa kollégiumának felújítása

MTI

2021.02.23. 16:35

A PTE kollégiumfejlesztési programjában korábban megújult a Boszorkány úti kollégium, az UNIV kollégium, a Szántó kollégium, a Jakabhegyi kollégium, a szekszárdi kollégium és a Damjanich kollégium.

Több mint 400 millió forint kiegészítő támogatást kapott a kormánytól a Pécsi Tudományegyetem (PTE) Balassa János Kollégium felújításának befejezéséhez - jelentette be az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) parlamenti és stratégiai államtitkára a tárca MTI-hez eljuttatott közleménye szerint.

Az ITM tájékoztatása szerint Schanda Tamás közölte: a kormány azt szeretné, hogy a magyar felsőoktatás versenyképes legyen, ezt szolgálja a modellváltás és a jelentős kormányzati támogatások is.
"A magyar fiatalok és az egész ország sikere is függ attól, hogy milyen a hazai felsőoktatás, ezért a kormány jelentős összegekkel támogatja az egyetemek és főiskolák infrastrukturális fejlesztéseit és szakmai tevékenységét" - idézte a kommüniké Schanda Tamást.
A kormánypárti politikus hozzátette: a modellváltás előnye, hogy az egyetemek az új keretek között még versenyképesebbekké és önállóbbakká válhatnak.

Az írásos összegzés szerint Hoppál Péter, a baranyai megyeszékhely országgyűlési képviselője a támogatás kapcsán a többi között kifejtette: "Pécs városa és a Pécsi Tudományegyetem fejlesztésének első számú partnere Magyarország kormánya. A 30 milliárdos új egyetemi campus építése mellett a kollégiumok teljeskörű felújítása is hozzájárul a versenyképesség növeléséhez, új munkahelyek teremtéséhez a térségben" - így Hoppál Péter.

Az ITM felidézte: Magyarország első egyetemének számos épülete újult meg vagy épült fel az elmúlt években a Modern Városok Program keretében. Ebbe a sorba illeszkedik a 6400 négyzetméter alapterületű, kilencszintes, elsősorban orvoskari hallgatóknak otthont adó Balassa János Kollégium is.

A 388 férőhelyes kollégium 1972-ben épült, "így nem volt kérdés, hogy rászolgál egy átfogó felújításra" - olvasható a kommünikében.

A PTE kollégiumfejlesztési programjában korábban megújult a Boszorkány úti kollégium, az UNIV kollégium, a Szántó kollégium, a Jakabhegyi kollégium, a szekszárdi kollégium és a Damjanich kollégium. A 11,4 milliárd forint összértékű fejlesztéseknek köszönhetően eddig mintegy 3000 kollégiumi férőhely komfortfokozata javult jelentősen - sorolta a tárca az eredményeket.

Kiemelték: annak érdekében, hogy a Balassa kollégium felújítása mielőbb befejeződhessen, a kormány újabb 405 millió forint támogatást ítélt meg az így már összességében 1,2 milliárdos fejlesztéshez.

Az erről szóló kormányhatározat a közelmúltban jelent meg a Magyar Közlönyben. A támogatásnak köszönhetően, egy új közbeszerzési eljárás után a nyertes kivitelező - a tervek szerint még az idén - befejezheti a megkezdett munkálatokat, közel négyszáz hallgató egyetemi éveit megkönnyítve és kényelmesebbé téve - írták.

Helyi hírekPécsPécsi Tudományegyetemkollégiumfejlesztés