2024.04.16, Kedd
Német nemzetiségi projekthetet tartottak a Szent Ferenc Katolikus Óvodában
Illusztráció: pixabay.com

Német nemzetiségi projekthetet tartottak a Szent Ferenc Katolikus Óvodában

pecsiegyhazmegye.hu

2021.02.10. 08:43

Az óvoda 1979 óta felvállalja a német nemzetiségi nyelvi nevelést az óvodai nevelés mellet, mely keretében a gyermekek megismerhetik játékos keretek között a nyelvet, a német –sváb szokásokat, táncokat, játékokat és kismesterségeket a mindennapokban.

Minden évben, farsang időszakában kerül megszervezésre és megrendezésre a német nemzetiségi projekt a Szent Ferenc Katolikus Óvodában - írja a Pécsi Egyházmegye honlapja.

„Egy-egy hagyomány általában olyan bölcs gyakorlat, amely az idő próbáját kiállva is fennmarad.”  - Rian Holiday

Az intézmény kiemelten kezeli ezt az eseményt, melyen az egész évi gazdag hagyományőrző tevékenységüket szokták „egy csokorba kötni”. A projektet idén csak „zárt” ajtók mögött lehetett megvalósítani.

Az óvoda 1979 óta felvállalta a német nemzetiségi nyelvi nevelést az óvodai nevelés mellet, mely keretében a gyermekek megismerhetik játékos keretek között a nyelvet, a német –sváb szokásokat, táncokat, játékokat és kismesterségeket a mindennapokban. Ezekkel ma már a gyermekek nem a családokban, hanem többnyire csak az óvodai nevelés keretében van lehetőségük találkozni.

A hét minden napjára jutott olyan tevékenység, melyen örömmel és lelkesedéssel vettek részt a kicsik, úgy mint szövés, rongybabakészítés, kékfestőzés, sváb vállkendőrojtozás, rozmaring koszorúkészítés, sváb papucsdíszítés, fánk, kifli és krumplis fluta sütés és kóstolás, német nemzetiségi ruhabemutató, német táncok és énekek kerültek napirendre.

Az elkészült munkákból a hagyományokhoz hűen kiállítást készítettek a gyermekek a szülők és pedagógusok örömére.

Helyi hírekPécsi Egyházmegye Mohácsóvoda