2024.04.26, Péntek
Agykutatás hete - A pécsi egyetem is beszáll a tudománynépszerűsítő programokba
Illusztráció: pixabay.com

Agykutatás hete - A pécsi egyetem is beszáll a tudománynépszerűsítő programokba

MTI

2021.03.11. 15:07

Idén a kutatók bemutatják az agykutatást segítő modern technikai újításokat, és választ adnak arra, hogy milyen agyi eredetű betegségek megoldásán dolgozik az orvostudomány.

Az Agykutatás hete alkalmából immáron 12. alkalommal rendeznek országszerte tudománynépszerűsítő programokat, amelyeken az emberi agy működésébe nyerhetnek betekintést az érdeklődők. A rendezvénysorozat programjaival Budapest mellett Szegeden, Pécsett és Debrecenben várják az érdeklődőket a kutatók március 16. és 21. között.

Az Eötvös Loránd Kutatási Hálózathoz (ELKH) tartozó intézetek közül a Kísérleti Orvostudományi Kutatóintézet, a Természettudományi Kutatóintézet, valamint a Szegedi Biológiai Kutatóközpont kutatói vesznek részt az eseményen. Ezenkívül csatlakozott a programhoz az Eötvös Loránd Tudományegyetem, illetve a Debreceni Egyetem és a Pécsi Tudományegyetem Orvostudományi Kara is - közölte az ELKH az MTI-vel.

A kutatók évről évre más érdekes, agykutatással kapcsolatos témakörrel készülnek a különböző helyszíneken. Idén a kutatók például bemutatják az agykutatást segítő modern technikai újításokat, választ adnak arra, hogy milyen agyi eredetű betegségek megoldásán dolgozik az orvostudomány, mi a kapcsolat az agyhullámok és a zeneszerzés között, milyen védekező válaszreakciókat ad az agy, vagy hogy hogyan kell elképzelni egy agykutatással foglalkozó labort.

Az aktuális tematika mellett minden évben állandó programokkal is várják a látogatókat. Ilyen többek között a Viselkedéstudományok játszóháza, az Agyunk képekben - képek az agy szerkezetéről és működéséről -, a viselkedés idegtudományi hátterét bemutató előadás-sorozat, vagy a Fejezetek az agykutatás történetéből című program.

A Szegedi Biológiai Kutatóközpont kutatói rajzpályázatot is hirdettek általános- és középiskolások számára Kelj fel és járj! A neurorobotika a mozgásbetegségek szolgálatában címmel. A pályázat részletes kiírása a https://agykutatas.brc.hu/ weboldalon érhető el, a pályaműveket március 12-éig várják.
A részletes program az agykutatáshete.hu oldalon érhető el.

Helyi hírekPécsPécsi TudományegyetemAgykutatás Hetetudomány