2024.04.20, Szombat
Életműdíjjal tüntették ki Schönberger András pécsi főrabbit
Illusztráció: pixabay.com

Életműdíjjal tüntették ki Schönberger András pécsi főrabbit

MTI

2021.05.30. 11:31

A főrabbi nagyon sokat tett a pécsi zsidó közösség egyben tartásáért, a zsidó hagyományok ápolásáért és a városért.

Schönberger András pécsi főrabbi vehette át a Nemzetközi Keresztény-Zsidó Tanács (International Council of Christians and Jews - ICCJ) és a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz) közép-magyarországi területi csoportja által alapított nemzetközi életműdíját Pécsen.

Az ICCJ elnöksége és a Mazsihisz közép-magyarországi területi csoportja által 2017-ben alapított prasz tikkun olam - a világ jobbá tételéért elnevezésű kitüntetést a Magyarhoni Zsidó Imaegylet Egyesület (Zsima) rendezésében a főrabbi nyugdíjba vonulása alkalmából tartott ünnepségen adták át Schönberger Andrásnak.

Szalay-Bobrovniczky Vince, a Miniszterelnökség civil és társadalmi kapcsolatokért felelős helyettes államtitkára köszöntőjében a magyarországi zsidóságról, zsidó közösségekről szólva azt mondta: az ellenük irányuló antiszemita incidensek száma Magyarországon "kirívóan alacsony" más országokhoz képest.

Közölte: a kormány igyekszik támogatni a zsidó közösséget, számára 2010 óta "sok tízmilliárd forintos támogatást biztosított", és ez a jövőben is így lesz.
Az Izrael és a Gázai övezetet vezető Hamász radikális palesztin szervezet közötti májusi, tizenegy napon át tartó rakétaháborúval kapcsolatban hangsúlyozta, hogy Magyarország egyértelmű álláspontot képvisel a nemzetközi fórumokon, támogatja Izraelt, mivel az ország - mint mondta - "pusztán önvédelmet gyakorol".

A kormányzat azért támogatta a Zsima létrejöttét - mondta Szalay-Bobrovniczky Vince -, mert az egyesület "közösséget épít és értékeket teremt".

A helyettes államtitkár a kitüntetettet méltatva elmondta: Schönberger András már fiatalon eldöntötte, hogy a zsidó közösséget fogja szolgálni. Szegeden kezdte meg szolgálatát, és huszonhét éve Pécsen folytatja ezt a "nemes munkát".

Róna Tamás főrabbi, a Zsima elnöke kiemelte: Schönberger András az elmúlt évtizedekben végzett szolgálata során időt és energiát nem kímélve járta az országot, dolgozott a magyarországi zsidóság összetartásán.
Feldmájer Péter, a Mazsihisz közép-magyarországi területi csoportjának elnöke, a Zsima alelnöke arról szólt: a pécsi főrabbi egész életében a világ jobbá tételén munkálkodott, sosem hagyta cserben vidéki "őrhelyét". Elismerően beszélt Schönberger András börtönlelkészi szolgálatairól is.

Péterffy Attila (Mindenki Pécsért Egyesület), a baranyai megyeszékhely polgármestere azt emelte ki, hogy a főrabbi nagyon sokat tett a pécsi zsidó közösség egyben tartásáért, a zsidó hagyományok ápolásáért és a városért.
Schönberger András a díj átvétele után úgy fogalmazott, a továbbiakban is a helyi és hazai zsidóságért, a közösségek építéséért, a "tűz fenntartásáért" cselekszik.

A Zsima tájékoztatása szerint az ICCJ mintegy negyven nemzeti, a zsidó-keresztény párbeszédért munkálkodó szervezet nemzetközi ernyőszervezete, tagszervezetei az elmúlt ötven évben világszerte sikeresen vettek részt a zsidó-keresztény kapcsolatok történelmi megújításában.

A prasz (díj) tikkun olam - A világ jobbá tételéért elnevezésű nemzetközi elismerést olyan személyiségek kapják, akik saját közösségükben elért sikereikkel, életmódjukkal és tevékenységükkel minden közösségnek követendő példát mutatnak.
A tikkun olam héber kifejezés "világjobbítást" jelent. A zsidó körökben a tikkun olam a társadalmi cselekvés és a társadalmi igazságosságra törekvés szinonimájává vált - olvasható a Zsima által az MTI-nek adott háttéranyagban.
A díjat Magyarországon korábban ketten kapták meg: Szécsi József vallásfilozófus, a Keresztény-Zsidó Társaság főtitkára és Schőner Alfréd korábbi budapesti főrabbi és az Országos Rabbiképző - Zsidó Egyetem volt rektora.

Helyi hírekPécsdíjMazsihiszfőrabbi