2023.03.25, Szombat
Fejlesztések a pécsi Pintér-kert Arborétumban és Tettyei Oktatási Központban

Fejlesztések a pécsi Pintér-kert Arborétumban és Tettyei Oktatási Központban

MTI

2021.05.06. 08:52

A csaknem kéthektáros, több tucat védett növényfajt bemutató arborétumban egy harmincöt négyzetméteres új üvegház is épül, amely a tervek szerint a Mecsek moha- és páfrányfajaiból összeállított gyűjteményt kínál majd az érdeklődőknek.

Új üvegház épül a pécsi Pintér-kert Arborétumban, megújul a Tettyei Oktatási Központ, továbbá természetvédelmi és kulturális programok valósulnak meg egy csaknem félmillió eurós pályázat keretében - közölte a létesítményeket fenntartó és a programokat szervező Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatósága (DDNPI) az MTI-vel.

Az intézmény közleménye szerint - Interreg pályázati támogatás segítségével - egy horvát-magyar nemzetközi együttműködés keretében valósulnak meg a fejlesztések és a programok a baranyai megyeszékhelyen 2022 végéig.  A beruházások részeként műszakilag megújulnak a DDNPI Tettye oktatási központjának helyiségei, a Pintér-kert Arborétum területén új üvegház épül, és megnyílik a Mecsek élővilágát bemutató kiállítószoba, a kert sétaútjai mentén pedig világítás létesül.  Az 1920-as években létrejött és 2013-ban megújított pécsi Pintér-kert Arborétumban megvalósuló fejlesztés célja a kert nemzetközi turisztikai trendekhez igazítása, a kínálat bővítése.

A beruházás keretében új funkciókat kap a kerthez tartozó kis épület, amelynek emeleti szintje teljesen megújul, földszintjén pedig a nagyközönség számára új, a kertet és a Mecseket bemutató tárlat, valamint a mozgássérült vendégek számára is hozzáférhető mellékhelyiség létesül. A ház megújuló energiaellátást, az épület előtti terület pedig szilárd burkolatot kap.     

A csaknem kéthektáros, több tucat védett növényfajt bemutató arborétumban egy harmincöt négyzetméteres új üvegház is épül, amely a tervek szerint a Mecsek moha- és páfrányfajaiból összeállított gyűjteményt kínál majd az érdeklődőknek. A Pintér-kert Arborétum közelében található Tettye Oktatási Központ épülete mellett a környezeti nevelési foglalkozásokat szolgáló parkosítás történik, továbbá megújulnak az oktatótermek, valamint új, az oktatást és az ismeretterjesztést szolgáló eszközöket - távcsöveket, vízminőség-vizsgáló készleteket, interaktív játékelemeket - szereznek be.     

A beruházások mellett a Pintér-kert Arborétumban a Mecsek és a Pintér-kert élővilágát bemutató programokkal, valamint kulturális rendezvényekkel, fényfestésekkel készül a DDNPI idén és jövőre - írták a közleményben.

Helyi hírekPécsfejlesztés