2024.07.24, Szerda
A klasszikus zene világsztárjai lépnek fel a Filharmónia Magyarország 2021/2022-es bérleteinek kínálatában
Illusztráció: pixabay.com

A klasszikus zene világsztárjai lépnek fel a Filharmónia Magyarország 2021/2022-es bérleteinek kínálatában

MTI

2021.06.10. 09:19

A közönség által már jól ismert Mesterbérlet olyan világhírű hazai és külföldi zenekarokkal, művészekkel örvendezteti meg a zeneszeretőket, mint Marek Janowski és Michel Tabachnik karmesterek.

A komolyzene nemzetközi élvonalába tartozó művészek tolmácsolásában csendülnek fel hangversenyek a Filharmónia Magyarország Nonprofit Kft. (Filharmónia) két bérletének kínálatában idén és jövőre Pécsen - jelentette be Szamosi Szabolcs, az intézmény ügyvezető igazgatója a baranyai megyeszékhelyen, sajtótájékoztatón.

A Filharmónia nyári programjait és a 2021/2022-es bérleteinek kínálatát bemutató eseményen az ügyvezető elmondta: a hagyományos Mesterbérlet öt koncertje mellett az évad során új, önálló bérlettel is jelentkezik az intézmény Régi mesterek címmel, amely további öt koncertet tartalmaz. Mindkét sorozat előadásai a pécsi Kodály Központban tekinthetők majd meg - tette hozzá.     

Felhívta a figyelmet arra, hogy utóbbi előadássorozaton a magyar régizenejátszás ikonikus nagymestere, Vashegyi György és három évtizedes múltra visszatekintő együttesei, a Purcell Kórus és az Orfeo Zenekar, valamint az idén negyvenéves Capella Savaria áll színpadra mások mellett Baráth Emőke és Cyrille Dubois közreműködésével.

Kiemelte: a közönség által már jól ismert Mesterbérlet olyan világhírű hazai és külföldi zenekarokkal, művészekkel örvendezteti meg a zeneszeretőket, mint Marek Janowski és Michel Tabachnik karmesterek, míg a rendkívül népszerű dirigens, Takács-Nagy Gábor két külföldi zenekarát is vezényli Pécsen, így az angol Manchester Camerata és a svájci Verbier Fesztivál Kamarazenekara is fellép a baranyai megyeszékhelyen.     

A hangversenyek szólistái között lesz az egyik legnagyobb Mozart-zongoristaként számon tartott Maria Joao Pires, a kiváló német csellista, Daniel Müller-Schott, Francesco Piemontesi zongoraművész, Várjon Dénes Kossuth-díjas zongoraművész és Keller András hegedűművész, de a magyarországi zenei élet két kiemelkedő formációja, a Concerto Budapest és a Budapesti Fesztiválzenekar is hangversenyt ad az évad során - fejtette ki az ügyvezető.     

A Régi mesterek néven idén először induló bérletsorozat kínálatában egy sokak által kedvelt korszak zeneszerzőinek művei csendülnek fel, így a barokk kor olyan komponistáinak alkotásait tolmácsolják Pécsen, mint Bach, Händel vagy Telemann.     A hangversenyek Vashegyi György vezényletével az Orfeo Zenekar, a Purcell Kórus és a Capella Savaria közreműködésével szólalnak meg több száz éves, különleges hangszereken és olyan előadásmódban, ahogy a nagy zeneszerzők műveiket megálmodták.     

A két bérlet kínálata mellett Szamosi Szabolcs szólt a Filharmónia nyári produkcióiról is, kiemelve, hogy az júniustól augusztusig a Püspökvári Zenés Estéken és szeptemberben a Zeneszüret Fesztivál rendezvényein Pécsen, míg az augusztus 7-i Orgonák Éjszakája eseményein, valamint az Orgonapont nyáresti orgonakoncertjein az ország számos pontján részt vehet majd a közönség.     

A koncerteknek helyet biztosító pécsi Kodály Központtal kapcsolatban Vashegyi György, a Magyar Művészeti Akadémia elnöke, az Orfeo Zenekar és a Purcell Kórus művészeti vezetője közölte: a városi hangversenyterem az utóbbi években felpezsdítette, a korábbiaknál is színvonalasabbá tette a pécsi komolyzenei életet, annak segítségével igazi világsztárokat hallhat a városba látogató közönség évről évre.     

A hazai komolyzene állami támogatása kapcsán kiemelte, hogy Magyarország GDP-arányosan a legnagyobb mértékű támogatást biztosítja a kulturális élet számára az egész Európai Unióban, továbbá a 2019-ben biztosított összeg dupláját, 18 milliárd forintot juttat a kormányzat 2022-ben a komolyzenei együttesek finanszírozására. Mint mondta, ilyen mértékű támogatás példátlan a kontinensen.     

Fülöp Péter, az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) művészeti, közművelődési és közgyűjteményi ügyekért felelős helyettes államtitkára örömtelinek nevezte, hogy a járvány harmadik hullámának lecsengésével végre ismét élőben hallhatók a koncertek, hiszen - mint fogalmazott - a zene teremtő varázsának felszikrázó energiái ilyen körülmények között élhetők át igazán.    

Kiemelte: a magyar zenei élet finanszírozása a pandémia ellenére is kiegyensúlyozott pályán haladt és halad tovább, hiszen az együtteseket a kormányzat mind az elmúlt időszakban, mind a következő években komoly forrásokkal támogatja majd. A Filharmónia koncertkínálatáról, programjairól az intézmény honlapján, a www.filharmonia.hu weboldalon olvashatók részletek.

Helyi hírekPécspécsi Kodály Központkomolyzene