2023.02.07, Kedd
Fém orvosi implantátumok nyomtatását kutatják a Pécsi Tudományegyetemen
Illusztráció: pixabay.com

Fém orvosi implantátumok nyomtatását kutatják a Pécsi Tudományegyetemen

MTI

2021.06.29. 08:24

A végső cél biokompatibilis fémek és orvosi implantátumok nyomtatása.

Fém orvosi implantátumok nyomtatását kutatják a Pécsi Tudományegyetem Műszaki és Informatikai Kara (PTE MIK) Gépészmérnök Tanszékén az egyetem 3D Központjával, aminek eredményeként a technológia és a kifejlesztett fémnyomtató is megjelenhet a piacon - közölte a PTE az MTI-vel.

Míg korábban jobbára öntéssel és felületi megmunkálással készültek az orvosi implantátumok fém alkatrészei, a 3D nyomtatás elterjedésével a közeljövőben akár fémnyomtatással is előállíthatják ezeket az eszközöket - írták a közleményben.

A kutatók a CMT (Cold Metal Transfer) technológiát ötvözték a 3D nyomtatással, amelyhez egy régi CNC-marógépet alakítottak át fémnyomtatóvá. A kísérletek azt igazolták, hogy a technológia megfelelően alkalmazható fémalkatrészek felépítésére, ezért saját fejlesztésű fémnyomtatót építettek. Ezzel az additív technológiás géppel folyamatosan zajlanak a kísérletek, és a gép fejlesztése is.

A végső cél biokompatibilis fémek és orvosi implantátumok nyomtatása. A technológiával egy előgyártmányt nyomtatnak, amit forgácsoló megmunkálással még utómunkálni kell. A szakemberek várakozása szerint az eddig ismert fémporos technológiához viszonyítva lerövidül a gyártási idő, illetve olcsóbb lesz az előállítás és üzemeltetés.

A közlemény szerint a kutatás első szakaszában gépipari alkalmazások szempontjából az alumínium nyomtathatóságát, hegesztési tulajdonságait vizsgálták, majd a 3D Központtal való kapcsolódás az orvosi alkalmazás irányába terelte a munkát, amellyel a 2021 őszén a PTE MIK-en induló Biomedical engineering képzéshez is kapcsolódni tudnak.
A következő fejezet az orvosi eszközöknél és implantátumoknál alkalmazott fémek, illetve a titán nyomtatása lesz, ezek olvadáspontja, szilárdsági tulajdonságai és más jellemzői új kihívások elé állítják a kutatócsapatot - írták.

Helyi hírekPécsPécsi Tudományegyetem3D nyomtatástechnológiaorvostechnikai eszköz