2024.07.19, Péntek
Határon túli magyar fiatalok számára kezdődött vitorlástábor Orfűn
Illusztráció: pixabay.com

Határon túli magyar fiatalok számára kezdődött vitorlástábor Orfűn

MTI

2021.07.27. 08:24

2020-ban hagyományteremtő szándékkal hirdették meg külhoni magyar általános iskolásoknak a vitorlástáborokat Kollár Lajos pécsi professzor, egyetemi tanár kezdeményezésére és támogatásával.

Felvidéki magyar fiatalok számára kezdődött vitorlástábor a Rákóczi Szövetség és a Tabu Sailing Team szervezésében hétfőn a Baranya megyei Orfűn.

Orbán Balázs, a Miniszterelnökség parlamenti államtitkára a július 26. és 30. között zajló tábor megnyitóján azt mondta, a vitorlázás különleges jellemformáló és -fejlesztő sport, hiszen önismeretre, bajtársiasságra, csapatmunkára tanítja a teljesítőképességei határát feszegető gyakorlóját.

Csáky Csongor, a Rákóczi Szövetség elnöke kiemelte: 2020-ban hagyományteremtő szándékkal hirdették meg külhoni magyar általános iskolásoknak a vitorlástáborokat Kollár Lajos pécsi professzor, egyetemi tanár kezdeményezésére és támogatásával, idén nyáron pedig öt alkalommal már összesen mintegy 140 fiatalt fogadhatnak; Tihanyban egy, Nyékládházán és Orfűn pedig két-két időpontban.

A szervezet elnöke az idei negyedik rendezvény megnyitóján kiemelte: a táborok résztvevői azért vehetnek részt a programokon, mert szüleik fontosnak tartották, hogy magyar nyelvű iskolákba írassák be őket Erdélyben, a Vajdaságban, a Felvidéken és Kárpátalján.

Reményét fogalmazta meg, hogy a gyerekek jó élményekkel térnek vissza az otthonukba, nyilvánvalóvá válik számukra, mennyire fontosak az anyaország számára, s élménybeszámolóik hatására később a családjukkal is rendszeresen visszatérnek Magyarországra.

Kollár Lajos egyetemi tanár, a Magyar Vitorlás Szövetség korábbi és a Tabu Sailing Team jelenlegi elnöke, miniszteri főtanácsadó hangsúlyozta: az események nem jöhettek volna létre a kormányzat, azon belül az Emberi Erőforrások Minisztériumának támogatása nélkül.
A Rákóczi Szövetség korábban azt közölte az MTI-vel, hogy idén 5000 külhoni magyar diákot és tanárt várnak 16 nyári tematikus magyarországi táborba.

Akkor kitértek arra, hogy a táboroknak a sátoraljaújhelyi Rákóczi Tábor és Rendezvényközpont biztosít helyszínt, emellett Baján anyanyelvi, Székesfehérváron színjátszó-, míg Tihanyban Orfűn, Nyékládházán vitorlástáborok is várják a fiatalokat.

Felhívták a figyelmet arra, hogy "ezek az együttlétek nem csak a kapcsolatépítést, a pihenést szolgálják, de jó alkalmat teremtenek a magyar identitás erősítésére is".

Helyi hírekOrfűvitorlástáborRákóczi Szövetség