2024.03.28, Csütörtök
Életmentő műszer – Adomány a PTE KK Gyermekgyógyászati Klinika részére
Illusztráció: pexels.com

Életmentő műszer – Adomány a PTE KK Gyermekgyógyászati Klinika részére

univpecs.com

2021.08.28. 08:30

A mellkas-szívó nélkülözhetetlen eszköz a sürgősségi és intenzív osztályos ellátásban.

Digitális, hordozható mellkas-szívóval gazdagodott a Pécsi Tudományegyetem Klinikai Központ (PTE KK) Gyermekgyógyászati Klinikája - írja az univpecs.com. A több millió forint értékű szerkezet megvásárlását az Országos Jótékonysági Vadászat Közhasznú Nonprofit Kft., valamint a Visszatérés Alapítvány finanszírozta.

A műszer hivatalos átadójára augusztus 24-én került sor a PTE KK gyermekklinika oktatótermében. Az ünnepségen részt vett prof. dr. Decsi Tamás, a PTE KK Gyermekgyógyászati Klinika igazgatója, Fejes László, az Országos Jótékonysági Vadászat Közhasznú Nonprofit Kft. ügyvezetője, Móri Richárd, az OJV Baranya megyei stratégiai partnere, és Agyaki Gábor, az Országos Magyar Vadászkamara Baranya Megyei szervezet elnöke. 

A mellkas-szívó nélkülözhetetlen eszköz a sürgősségi és intenzív osztályos ellátásban. Alkalmazása olyankor válik szükségessé, ha a gyerkőcök tüdejénél a mellhártyák között felszaporodik az oda nem illő folyadék vagy levegő, ezáltal a tüdő nem tud megfelelően dolgozni, megváltoznak a mellkasi nyomásviszonyok, és a légzés elégtelenné válik. Ilyenkor egy ún. drain csövet vezetnek be, ami a szívóhoz csatlakoztatva biztosítja, hogy az extra folyadék vagy levegő távozzon, és a légzés javuljon.

A mellkas-szívó alkalmazásával nem kell újra és újra megbökni a beteg gyermeket, viszont folyamatosan ellenőrizni lehet az ürülő folyadék, levegő mennyiségét, ütemét. A kedd délelőtt átadott eszköz a mellkas-szívó egy modern, mobil változata, mely lehetővé teszi azt is, hogy – amennyiben állapota engedi – a kis páciens sétálni is tudjon a készülékkel.

Helyi hírekPécsPécsi TudományegyetemgyermekKlinikai Központorvosi műszer