2024.04.24, Szerda
Felpörgött a Baranya megyei albérletpiac - ilyenek a bérleti díjak és az eladási árak
Illusztráció: pixabay.com

Felpörgött a Baranya megyei albérletpiac - ilyenek a bérleti díjak és az eladási árak

ingatlan.com

2021.08.16. 09:33

Az országos albérletpiac az utóbbi évekhez képest megváltozott, a fővároson kívüli piac erősödött.

●      Országszerte élénkülést mutat az albérletpiac, ahol július végén a felsőoktatási ponthatárok kihirdetését követően elindult a főszezon.

●      A fővároson kívüli albérletpiacon az idén 13 százalékkal nőtt a kereslet főként az egyetemvárosoknak köszönhetően.

●      Baranya megyén belül Pécsett a kiadó lakóingatlanok átlagos bérleti díja 100 ezer forint volt, az eladók esetében az átlagos négyzetméterár 378 ezer forintot tett ki. A kiadásból adódó, a budapestit is meghaladó hozam pedig a befektetők számára is vonzóvá teheti a várost.

Az albérletek piacán elindult a főszezon a felsőoktatási ponthatárok július végén történő kihirdetésével, ez pedig felélénkítette a járványhatás miatt tavaly mélypontra kerülő, ám az idén élénkülést mutató piacot. Ugyanakkor az országos albérletpiac az utóbbi évekhez képest megváltozott, a fővároson kívüli piac erősödött - áll az ingatlan.com legújabb elemzésében, amely az országos albérletpiaci trendek mellett a Baranya megyei helyzetet is ismerteti a kínálat alapján.

 

Élénkülő albérletpiac

“Az egyik legfontosabb változás az, hogy idén országosan csak 3 százalékkal nőtt az albérletpiaci kereslet, miközben a fővároson kívüli bérelhető lakóingatlanok iránti érdeklődés 13 százalékkal nőtt éves összevetésben. Ez a két számjegyű növekedés pedig elsősorban a megyeszékhelyek és az egyetemvárosok fokozódó népszerűségének köszönhető. Egy másik látványos adat szerint országos átlagban 2015 óta duplájára nőtt a kiadó lakóingatlanok iránti kereslet, ezzel szemben a fővároson kívüli piacon megtriplázódott” - jellemezte a trendeket Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője.

Hozzátette: További változás a korábbi időszakhoz képest, amely hozzájárul a kereslet erősödéséhez, hogy ma már a Budapesten kívüli piac a befektetők számára is vonzóbb célpont lehet, elsősorban az egyetemvárosokban, mégpedig a diákokhoz évről évre köthető kereslet és ezzel összefüggésben az elérhető hozamok miatt. Korábban a befektetési célú vásárlásoknak elsősorban Budapest adott helyet, de azzal, hogy sok megyeszékhelyen a lakóingatlanok eladási ára arányosan alacsonyabb, mint az elérhető bérleti díj, ezért ezek a nagyvárosok felkerülhetnek a lakásbefektetésben gondolkodók térképére. Emellett a gazdaság újraindulása miatt élénkülő munkaerőpiac is segítheti az különböző nagyvárosok albérletpiacának erősödését.

A bérelhető lakások piacának erősödésére utalnak az albérletpiaci mozgásokat 2020 augusztusa óta bemutató hivatalos KSH-ingatlan.com lakbérindexének legújabb adatai is. Júniusban az előző hónaphoz képest 1,6 százalékkal nőttek országos szinten a bérleti díjak, sorozatban ez volt a harmadik hónap, amikor több mint 1 százalékos volt a havi növekedés.  A Baranya megyét is magában foglaló dél-dunántúli régióban pedig a májusban 1,2 százalékos emelkedést mutatott havi szinten a lakbérindex, júniusban pedig 5 százalékos növekedés volt az előző hónaphoz képest. 

 

Venni vagy bérelni?

Persze minden nagyvárosban, így a nagy egyetemvárosokban is felmerül a kérdés, hogy lakóingatlant bérelni vagy vásárolni érdemes-e, akár a hitelfelvétel lehetőségét is mérlegelve. Ugyanis, akinek van megfelelő saját forrása és hitelképes, az akár lakáskölcsönből is finanszírozhatja a vásárlást, a lakáskiadásból származó bevételből pedig fizetheti a törlesztéseket. Például a legkedvezőbb, piaci alapú 10 millió forintos, 20 éves futamidejű, végig fix törlesztőrészletű kölcsönöknél a havi törlesztés 65 ezer forint alatt marad.

Az inflációs kockázatok miatt a Magyar Nemzeti Bank kamatemelési ciklust indított júniusban, így emelkedés várható a hitelkamatoknál. Akik hitelfelvételben gondolkodnak, azoknak érdemes minél előbb lépniük, mert drágábbak lehetnek a hitelek.

 

Jobb a hozam mint Budapesten

Az ingatlan.com adatai szerint Baranya megyén belül Pécsen 100 ezer forintot tett ki az átlagos bérleti díj a kínálati piacon július végén. Az eladó lakóingatlanok - lakások, sor-, iker- és családi házak - átlagos négyzetméterára pedig 378 ezer forintnál járt. A lakáskiadás Pécsen és a megyében négyzetméterre vetítve 7 százalék körüli bruttó hozamot mutat. Ez pedig - megfelelő helyi kínálat esetén - az ország más részeiben élő, lakáspiaci befektetésben gondolkodókat is lépésre késztetheti, mivel kedvezőbb hozamot jelent az 5 százalék alatti fővárosi hozamnál is. Pécs a legnagyobb egyetemvárosok közé tartozik, ezért hosszabb távon is élénkülő lakóingatlan-, ezen belül albérletpiacra lehet számítani.

Helyi hírekBaranya megyePécsingatlanalbérlet