2024.03.29, Péntek
Változatos őszi programokkal várja látogatóit a pécsi Janus Pannonius Múzeum
Illusztráció: pexels.com

Változatos őszi programokkal várja látogatóit a pécsi Janus Pannonius Múzeum

MTI

2021.09.30. 09:34

Szeptember 30-án nyílik meg a Modern Magyar Képtárban Pinczehelyi Sándor Munkácsy Mihály-díjas magyar grafikus, festő kiállítása, amely a művésznek a karantén ideje alatt készült műveit mutatja be.

Új és különleges kiállításokat, túrákat, előadásokat kínálnak szeptember végétől november közepéig a pécsi múzeumok - tájékoztatta a megyei közgyűjtemény az MTI-t.

A Janus Pannonius Múzeum (JPM) közleménye szerint szeptember 30-án nyílik meg a Modern Magyar Képtárban Pinczehelyi Sándor Munkácsy Mihály-díjas magyar grafikus, festő kiállítása, amely a művésznek a karantén ideje alatt készült műveit mutatja be.

Az eredendő anyag című, október 7-én a Múzeum Galériában megnyíló  tárlat a magyar kerámiaművészetet megújító Siklósi Kerámia Szimpozionok (1969-1992) anyagából, magyar és külföldi művészek alkotásaiból válogat.

A Néprajzi Osztályon október 9-én a 30 éves pécsi Néprajz-Kulturális Antropológia Tanszéket ünneplik egy kiállítás megnyitásával: a tárlaton a tanszéken végzett hallgatók fotóit, képzőművészeti alkotásait, illusztrációit, restaurátori vizsgamunkáit tekintheti meg a közönség, míg Diósviszlón a Néprajzi Osztály a település szőlő- és borkultúrájával kapcsolatos fotótárlata ad módot a múltba való visszatekintésre.

Novemberben 11-én nyílik meg a Szent Márton útja Baranyában, 17-én pedig a 90 éves Andrásfalvy Bertalan néprajztudós munkássága előtt tisztelgő Jövőnk gyökerei - a népművészet kutatója című tárlat, amelyet könyvbemutatók, előadások is kiegészítenek.

A túrák kedvelői október 16-án Mindszenty-emléktúrán vehetnek részt. A találkozó Hosszúhetényben lesz, majd a tájház megtekintése után Püspökszentlászlóra tartanak a résztvevők. November 13-án az orfűi malmoktól indul Márton-napi kirándulás.

A családi és gyermekprogramok között október 25-26-án kétnapos történelmi kalandozásra hív a múzeum. A 10-13 éves gyerekeknek szóló programsor első napján a városban és a kiállítóterekben kincskereső játék indul, emellett múzeumpedagógiai foglalkozás és alkotás színesíti a kínálatot. Másnap reggel Gábor Olivér régész vezetésével túra indul a Jakab-hegyre, ahol a gyerekek a Zsongorkő mellett a vaskori sáncokat és a Pálos kolostort is megtekintik.
A JPM őszi programjairól további részletek olvashatók a múzeum honlapján, a jpm.hu-n.

Helyi hírekJanus Pannonius MúzeumPécs