2021.01.24, Vasárnap

Janus Pannonius Múzeum

Herendi porcelánnal burkolt kávéfőző kerül a pécsi múzeumba

2020.11.23

Helyi hírek

A tervek szerint a jövőben a nagyközönségnek is bemutatják a műtárgyat.

Gábor Jenő kiállítás nyílt a pécsi Janus Pannonius Múzeumban

2020.10.15

Helyi hírek

A kiállítás telefonos bejelentkezést követően tekinthető meg – 2020. október 9-től 2021. március 28-ig.

Folytatódik a Mohácsi Nemzeti Emlékhely tömegsírjának feltárása

2020.09.12

Helyi hírek

Sátorhely közelében zajlanak a munkálatok.

Indulnak a zenei program a pécsi Zsolnay-negyedben, újra nyílnak a kiállítások

2020.06.21

Kultúra

Pécsen a Zsolnay Kulturális Negyed Pirogránit udvarán június végén indulnak újra az élőzenei programok - közölte a Zsolnay Örökségkezelő Kulturális Központ Nkft. az MTI-vel.

Németországban nyílt tárlat a pécsi múzeum málenkij robot témájú gyűjteményéből

2020.01.24

Kultúra

A málenkij robot 75. évfordulójára emlékezve nyílt tárlat a Janus Pannonius Múzeum (JPM) Idegen ég alatt - Oroszföldön meggyötörve című kiállításának anyagából a németországi Gerlingenben - tájékoztatta Walterné Müller Judit, az intézmény igazgatóhelyettese pénteken az MTI-t.

Jelentős mennyiségű római kori pénzérme került elő Baranyában

2019.10.21

Kultúra

Több mint kétezer darab, negyedik századi, római kori, bronz pénzérmét talált egy önkéntes, fémkeresős lelőhely-felderítő Baranya megye déli részén - tájékoztatta a Janus Pannonius Múzeum (JPM) hétfőn az MTI-t.

Múzeumok éjszakája - Hét ritkán látható Csontváry-festményt is bemutatnak Pécsen

2019.06.18

Kultúra

Tárlatvezetésekkel, műhelyfoglalkozásokkal, előadásokkal és hét ritkán látható Csontváry-festménnyel várja a közönséget június 22-én a múzeumok éjszakája Pécsett - tájékoztatta a Janus Pannonius Múzeum (JPM) kedden az MTI-t.

Először állítják ki az M6-os építése során előkerült 7000 éves leleteket

2019.05.07

Kultúra

Először állítják ki az M6-os autópálya építése során előkerült 7000 éves leleteket a pécsi Janus Pannonius Múzeum (JPM) Csontváry Múzeumában május 9-től - tájékoztatta a közgyűjtemény az MTI-t.

A pécsi mamut maradványait mutatja be a Janus Pannonius Múzeum

2019.02.24

Kultúra

A 90 évvel ezelőtt feltárt pécsbányai mamutleletek fellelhető preparátumaiból és a jégkorszak állatainak ősmaradványaiból nyílik kiállítás március elsején a pécsi Janus Pannonius Múzeum (JPM) természettörténeti osztályán - tájékoztatta a közgyűjtemény pénteken az MTI-t.

Színes programokkal várják a látogatókat a Régészet napján Pécsett

2018.05.24

Izgalmas kiállításokkal, előadásokkal és foglalkozásokkal várják a régészet napján, szombaton a látogatókat Pécsen, a Janus Pannonius Múzeumban (JPM) - tájékoztatta az intézmény csütörtökön az MTI-t.

Világhírű magyar festők ritkán látható műveiből nyílik kiállítás Pécsett

2018.05.06

Világhírű 19. századi magyar képzőművészek ritkán látható alkotásait mutatja be a Janus Pannonius Múzeum (JPM) legújabb kiállítása, amelyet május 9-étől Pécsett, a Modern Magyar Képtárban tekinthet meg a nagyközönség.

Pécs lesz az idei Múzeumok éjszakájának központi helyszíne

2018.03.09

Pécs lesz a központi helyszíne, valamint családok és a kultúra kapcsolata lesz a központi üzenete az idén június 23-án megrendezendő Múzeumok éjszakájának.

Fémkeresővel kutatják át a mohácsi csatateret

2017.12.18

A Janus Pannonius Múzeum, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem régészeti tanszéke és a Detect Max Hungary Kft. együttműködésében szakemberek kutatják át fémkeresővel a mohácsi csata helyszínét Majs közelében.

Múzeumok Éjszakája: programok sokaságával várják a pécsieket

2017.06.14

2017. június 24-én tizenkét helyszínen hatvan érdekes programmal várják a látogatókat a Múzeumok éjszakáján a pécsi Janus Pannonius Múzeum (JPM) munkatársai a baranyai megyeszékhelyen.

Megérkeztek Pécsre a Van Gogh fénynyomatok

2017.05.06

Vincent van Gogh 1877 és 1890 közötti rajzaiból készült ötven heliogravűrből, azaz fénynyomatból nyílt kiállítás csütörtökön a pécsi Janus Pannonius Múzeum (JPM) Vasváry-házában.

Római kori kocsit találtak Pereked közelében

2020.11.12

Helyi hírek

A kocsi feltehetően az őslakossághoz tartozó kelta arisztokratáé lehetett.

Római kori kocsisírra bukkantak Baranyában

2020.10.09

Helyi hírek

A kocsival együtt két fogatos lovat, egy hátaslovat és két vadászebet is eltemettek.

Rodolfo-kiállítás nyílik Pécsen

2020.08.24

Kultúra

Rodolfo, azaz Gács Rezső világhírű bűvész személyét és művészetét mutatják be a pécsi Múzeum Galériában egy jövő pénteken nyíló kiállítás keretében a baranyai megyeszékhelyen - tájékoztatta a Janus Pannonius Múzeum (JPM) az MTI-t.

Victor Vasarely művészete nyomán terveznek ruhákat a METU hallgatói

2020.05.22

Kultúra

Nemzetközi kiállításhoz terveznek ruhákat Victor Vasarely nyomán a Budapesti Metropolitan Egyetem (METU) hallgatói egy, a pécsi Janus Pannonius Múzeummal (JPM) együttműködésben megvalósuló kurzus keretében - közölte a baranyai közgyűjtemény pénteken az MTI-vel.

Megindul a Mohácsi Nemzeti Emlékhely tömegsírjainak tudományos vizsgálata

2019.12.13

Aktuális

Antropológusok és régészek közreműködésével megkezdődik a Mohácsi Nemzeti Emlékhely tömegsírjainak 2025-ig tartó tudományos vizsgálata - tájékoztatta a területet kezelő és az emlékhelyet fenntartó Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatósága (DDNPI) szerdán az MTI-t.

Megtalálhatták Orseolo Péter király eredeti sírhelyét a pécsi székesegyház altemplomában

2019.07.11

Kultúra

Minden valószínűség szerint előkerült Orseolo Péter király eredeti sírhelye a pécsi székesegyház altemplomában az elmúlt hónapokban zajló régészeti feltárás során - jelentették be az ásatás vezetői a baranyai megyeszékhelyen szerdán.

Régészet napja - Fókuszban a múlt

2019.05.24

Kultúra

A múlt "sötét" oldala: az alvilág, a boszorkányság, az erotika és a háború lesz a 6. Régészet napja központi témája; a rendezvénysorozat országszerte előadásokkal, tárlatvezetésekkel, raktár- és lelőhely-látogatásokkal, interaktív foglalkozásokkal és digitális kalandjátékokkal várja az érdeklődőket pénteken és szombaton.

Kettős jubileumnak dedikálja Weininger Andor-tárlatát a pécsi Janus Pannonius Múzeum

2019.02.27

Kultúra

Weininger Andor (1899-1986) festő, grafikus, építész és formatervező születésének 120. évfordulója és a weimari Bauhaus megalapításának centenáriuma alkalmából nyílik a magyar képzőművész valamennyi alkotói korszakát bemutató kiállítás a pécsi Janus Pannonius Múzeum (JPM) Modern Magyar Képtárában március 1-jén.

Új látogatói rekord született a Múzeumok éjszakáján

2018.07.11

Rekordot döntött a látogatók száma a Múzeumok éjszakája országos rendezvényein: június 23-án országszerte összesen 422 ezer látogatót regisztráltak a résztvevő intézmények - közölte az MTI-vel az Emberi Erőforrások Minisztériumának Kultúráért Felelős Államtitkársága szerdán.

Múzeumi majálist tartanak Pécsett

2018.05.07

Gazdag gyűjteményének bemutatására, a kiállításai iránti érdeklődés növelésére másodszor rendezi meg a Pécsi Múzeumi Majálist a Janus Pannonius Múzeum (JPM) május 12-én a baranyai megyeszékhelyen.

Tizenkilencedik századi festők műveit is bemutatják idén a pécsi múzeumok

2018.03.13

Tizenkilencedik századi festők - köztük Munkácsy Mihály, Paál László és Székely Bertalan - műveit mutatja be a pécsi Janus Pannonius Múzeum (JPM) idei időszakos tárlatain, amely több vendégkiállításnak is helyet ad.

Megnyílt a megújított mecseki bányászati kiállítás Pécsett

2018.03.07

Megnyílt szerdán a pécsi Janus Pannonius Múzeum (JPM) megújított mecseki bányászati kiállítása. A mintegy 200 bányászati emléket és eszközt bemutató felszíni tárlat a Vasarely Múzeummal szomszédos épületben kapott helyet.

Kisszerszámos halászatot bemutató kiállítás nyílik Pécsett

2017.09.06

A Karó közt a potyka - Kisszerszámos halászat elnevezésű tárlat látogatói a többi között a rekesztő, borító, szigonyos, hurokvető halászattal is megismerkedhetnek a látogatók csütörtöktől a pécsi Janus Pannonius Múzeum (JPM) Természettudományi Múzeumában.

Idén Pécsett a szerzetesség jegyében zajlik a Régészet Napja

2017.05.23

2017. május 26-án és 27-én a szerzetesség témáját körbejáró előadásokkal, tárlatvezetéssel és kirándulással kapcsolódik a pécsi Janus Pannonius Múzeum a Régészet napja országos rendezvénysorozathoz.

Majálisra hív a pécsi múzeum

2017.05.04

2017. május 13-án első alkalommal rendeznek múzeumi majálist a pécsi Janus Pannonius Múzeum (JPM) Káptalan utcai kiállítóhelyein és azok udvaraiban. A szervezők mintegy harminc, elsősorban családi programra várják a résztvevőket.