2024.03.19, Kedd
Egy korábbi székraktár lett az egyetemi hallgatók kedvenc helye Pécsett - Galéria
Képek: FleishmanHillard Café

Egy korábbi székraktár lett az egyetemi hallgatók kedvenc helye Pécsett - Galéria

FleishmanHillard Café

2021.10.23. 09:00

Egy székraktár vált a közösségépítés legmodernebb helyszínévé a Pécsi Tudományegyetem egyik diákszállásán a MediaMarkt együttműködésével.

Az egyik pécsi egyetemi kollégiumban évek óta problémát jelentett, hogy az ország több pontjáról érkező hallgatók nem tudtak az épületben közösségi életet élni, és a több diák bevonását igénylő egyetemi projektet sem tudták átbeszélni, szervezni, majd kivitelezni. A pécsi Jakabhegyi Kollégium szobái három-négy főnél több tanulót ugyanis nem tudnak befogadni, nagyobb szoba pedig nem állt rendelkezésre.

Olyan tér kialakítására és annak berendezésére volt tehát szükség, ami a közös tanulás lehetőségét biztosítja, és egyben jobb tanulmányi eredmény elérésére is inspirálja a hallgatókat.

Fotók: FleishmanHillard Café - A képre kattintva galéria nyílik meg

 

“A 21. századi körülmények kialakításához partnereinkkel közösen kerestük a lehetőséget. Így válhatott egy székraktárként funkcionáló terem a közösségépítés helyszínévé.”

– mondta el Győrffy Zoltán, a PTE Kapcsolati Igazgatóságának vezetője.

„Az online térben éljük a mindennapjainkat, de mindannyian tudjuk, hogy a közösségépítés fontos” – mondta el Iván László, a pécsi MediaMarkt áruház igazgatója. „Amikor először megtekintettük a raktárat, rögtön láttuk benne a lehetőségeket. A szoba kialakításánál fontos szempont volt, hogy a hallgatók érdeklődéséhez és szokásaihoz illő, jól átgondolt megoldásokat hozzunk be egy ilyen közösségi térbe, hiszen a technológia hatással van a kommunikációs szokásaikra, társas kapcsolataikra, de a tanulási folyamataikra is”.

 


Az október elején átadott tér három egységből áll: az egyik a közösségi életet és együttes tanulást támogatja egy nagyobb, kényelmesen körbeülhető asztallal. Elkészült egy játék sarok, ahol úgy a videójátékok-, mint a hagyományos társasjátékok adta élménynek örülhetnek a fiatalok. A harmadik egység egy mini mozisarok, ahol 16-an kényelmesen elférnek. A kialakítás során fontos szempont volt a mobilitás: a mozgatható székek és asztalok, valamint a mozisarokban a létszámhoz alakítható babzsákok biztosítják, hogy a hallgatók igényeihez igazíthassák a teret.

„Rég nem volt ehhez hasonló partnerség, és azt gondolom, a modellváltással valami ilyen irányba kell, hogy menjen az intézményünk. Sikerült egy teret revitalizálni, ami hozzájárul majd a közösségformáláshoz. Köszönöm az együttműködést, gondolkodjunk a jövőben is közösen.”

– mondta el Koltai Arnold EHÖK-elnök az átadón.

„Régi adósságunk az efféle terek létrehozása: 2008 és 2010 között a PPP-konstrukciók elején merült fel az ötlet, hogy a klasszikus tanuló társalgó vonalon túl kellene lépnünk. Ez az első megvalósult lépés, de a jövőben szeretnénk más kollégiumokban is a kor szellemének megfelelő tereket kialakítani.” – mondta el Kresák Gergely, a Kollégiumi Igazgatóság vezetője.
 

 

A közösségi szobán a pécsi áruház hat fős csapata dolgozott, kreatív és kivitelezői oldalról pedig számos külsős kolléga segítette a projektet. A teremben lévő sport- és rekreációs eszközöket a PTE Sportirodája biztosította, de a szolgáltatások tovább bővülnek majd.

Galéria

Helyi hírekPécskollégiumfejlesztésdiákok