2022.12.05, Hétfő
Kiállítással tisztelegnek Andrásfalvy Bertalan néprajzkutató munkássága előtt Pécsen
Illusztráció: pixabay.com

Kiállítással tisztelegnek Andrásfalvy Bertalan néprajzkutató munkássága előtt Pécsen

MTI

2021.11.15. 08:33

A látogatók eddig soha ki nem állított népművészeti tárgyakat - például szőtteseket, főkötőket, viseletdarabokat - és eddig nem közölt filmeket, fotókat, térképeket vehetnek szemügyre.

A néprajzi gyűjtések miliőjével, a népzene- és néptánckutatás munkamódszerével és különleges tárgyakkal is megismerkedhetnek az Andrásfalvy Bertalan néprajzkutató 90. születésnapja alkalmából nyíló pécsi kiállításon az érdeklődők - közölte a szervező Janus Pannonius Múzeum (JPM) az MTI-vel.

A közgyűjtemény tájékoztatása szerint a JPM pécsi néprajzi osztályán november 17-én nyíló, Jövőnk gyökerei című tárlat az Antall-kormány egykori művelődési és közoktatási minisztereként is dolgozó szakember népművészeti tárgyú kutatásait mutatja be. Mint írták, a népművészet Andrásfalvy Bertalan elgondolása szerint "nem öncélú, és alapvetően nem színpadra szerkesztett alkotások tárháza, hanem az egyén kiteljesedésének és külvilágra adott reakcióinak a tükörképe, de a társadalmi és gazdasági változások érzékeny közege is".

A március 1-ig látható kiállításon megismerhetik az érdeklődők a kutató évtizedek során kiérlelt népművészet koncepcióját, amely "kutatása tárgyát nem formai és stiláris szempontok, hanem emberi és társadalmi szükségletek alapján vizsgálja".

A látogatók eddig soha ki nem állított népművészeti tárgyakat - például szőtteseket, főkötőket, viseletdarabokat - és eddig nem közölt filmeket, fotókat, térképeket vehetnek szemügyre, jobban megismerve az ünnepeltet, az ő népművészetről alkotott képét.
A kiállítással kapcsolatban további részletek a jpm.hu oldalon olvashatók.

Helyi hírekPécsJanus Pannonius Múzeumkiállításnéprajz