2024.04.25, Csütörtök
Konok Tamás festőművész és Vásárhelyi Tamás biológus alkotásaiból rendeznek kiállítást Pécsen
Illusztráció: pixabay.com

Konok Tamás festőművész és Vásárhelyi Tamás biológus alkotásaiból rendeznek kiállítást Pécsen

MTI

2021.11.05. 08:41

A két alkotó olyan kérdésekre keresi a válaszokat, mint hogy ki mit vesz észre, mit lát meg egy képzőművészeti alkotásban, hogyan segítheti a képzőművészet egy tudományos elv megértését?

A művészet és tudomány találkozik azon a kiállításon, amely Konok Tamás festőművész és Vásárhelyi Tamás biológus munkáiból nyílik november 5-én a pécsi Csontváry Múzeum épületében.

A kiállítóhelyet fenntartó Janus Pannonius Múzeum (JPM) MTI-hez eljuttatott közleménye szerint a Tér-mozgás-játék című kiállítás képzőművészet és tudomány egyedülálló találkozásaként, a két terület közötti határvonalakat átlépve, számos fontos kérdést vet fel.     

A JPM közleménye szerint a két alkotó olyan kérdésekre keresi a válaszokat, mint hogy ki mit vesz észre, mit lát meg egy képzőművészeti alkotásban, hogyan segítheti a képzőművészet egy tudományos elv megértését? - áll a dokumentumban.     

Konok geometrikus elemekből és finom vonalakból építkező, absztrakt képeiből ötletet merítve, Vásárhelyi e struktúrákat a térbe kiterjesztve építette meg fizikai jelenségeken alapuló, furfangos tárgyait. A képek dinamikájából kiinduló tárgyak párbeszédbe állítják a képzőművészetet a tudománnyal: a kép-tárgy párok egyike segít, hogy másképpen lássuk a másikat. A képtérben ábrázolt absztrahált formák kinetikus, interaktív eszközökként elevenednek meg a kiállítótérben - közölték. Így történhet meg, hogy egy festményen átfutó átlós vonal háromdimenziós, mozgatható ingaként köszön vissza a térben. Az egymásra reflektáló alkotáspárok a síkban és a térben való önfeledt játék lehetőségét kínálják.     

A kommünikében emlékeztetnek arra, hogy az alkotók közötti párbeszéd 2018 őszén kezdődött, amikor a Kutatók Éjszakája alkalmából a budapesti Vasarely Múzeum tudományos játszóházat szervezett. Vásárhelyi ekkor a múzeum aktuális kiállításához kapcsolódóan több Konok-grafikához is készített játékokat. Konok lelkesen fogadta a kezdeményezést és rögtön közös kiállítást javasolt. Az alkotók azóta, egymást folyamatosan új ötletekkel stimulálva rakták össze jelen tárlat anyagát - jelezték a közleményben. A pécsi tárlat január 23-ig tekinthető meg hétfő kivételével naponta 10 és 18 óra között.

Helyi hírekPécsCsontváry Múzeumkiállítás