2024.03.02, Szombat
Megújult a katolikus templom az ormánsági Felsőszentmártonban
Fotó: MTI/Varga György

Megújult a katolikus templom az ormánsági Felsőszentmártonban

MTI

2021.11.21. 14:45

Az épület külső és belső felújítása mintegy negyvenmillió forintos kormányzati támogatásból valósult meg.     

Megújult a környékbeli horvát nemzetiségűek hitéletében is meghatározó szerepet betöltő katolikus templom a Baranya megyei Felsőszentmártonban.

Soltész Miklós, a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára a kormányzati támogatásból megújult templomban rendezett, horvát nyelven elhangzó búcsúi szentmise után újságíróknak elmondta: az épület külső és belső felújítása mintegy negyvenmillió forintos kormányzati támogatásból valósult meg.     

A magyarországi nemzetiségek életében mindig is fontos volt a kereszténység, hiszen a népszámlálás is azt mutatta, közülük a teljes lakossághoz képest jóval nagyobb arányban vallották magukat valamelyik felekezethez tartozónak - jegyezte meg az államtitkár.     

A Magyarországon élő horvát nemzetiségűek csaknem minden képviselője katolikusnak számít, a magyar kormány pedig igyekszik kulturális, oktatási és vallási fejlesztésekkel kapcsolatos törekvéseiket segíteni és támogatni - tette hozzá.     

Közölte: a Dráva folyó mentén, Baranya délnyugati részén, az Ormánságban fekvő településen található, Szent Márton tiszteletére szentelt, 1852-ben épült katolikus templom belseje, az épület tetőzete és a külső szigetelése is ilyen módon újult meg, jövőre pedig várhatóan a vakolás és a színezés következik. Soltész Miklós idén májusban jelentette be Pécsen, hogy a templomfelújítási program keretében 510 millió forint értékben 28 településen 35 templom újul meg Baranya megyében.

Helyi hírekFelsőszentmártontemplomfelújítás