2024.03.19, Kedd
A szőlőmetszés gépesítésén dolgozik az Innovitech Kft.
Illusztráció: pexels.com

A szőlőmetszés gépesítésén dolgozik az Innovitech Kft.

MTI

2022.01.15. 08:17

A program célja egy olyan önjáró robot létrehozása, amely képes a szőlőültetvényeken a metszési feladatok elvégzésére.     

A szőlőmetszésben alkalmazható robot kifejlesztésén dolgozik az Innovitech Kft. a Pécsi Tudományegyetemmel (PTE), a Bay Zoltán Kutatóintézet Nonprofit Kft.-vel és az SBS Kft.-vel közösen - tájékoztatott a konzorciumot vezető Innovitech Kft.

Közleményük szerint a csaknem 860 millió forintból, a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal (NKFIH) 618 millió forintos támogatásával zajló program célja egy olyan önjáró robot létrehozása, amely képes a szőlőültetvényeken a metszési feladatok elvégzésére.     

A kommünikében azt írták, hogy a program keretében olyan - időjárási viszonyoktól függetlenül működő - eszközt szeretnének létrehozni, amelynek "tudása" képes pótolni a tapasztalt szőlészek szakértelmét, így csökkenthető az ágazatban jelentkező szakember- és munkaerőhiány.     

A robot kamerák által rögzített képek segítségével fel tud majd térképezni egy ültetvényt, segítségével lehetőség nyílik a különböző célok szerinti tőkealakításra, illetve a növénykultúra folyamatos megfigyelésével a termőegyensúly, a hozam és a minőség ellenőrzésére, de akár a tőkénkénti eredményesség vizsgálatára és az alkalmazott metszési technikák kiértékelésére is. A robot lehetőséget teremt továbbá a precíziós gazdálkodásra áttérésre - emelték ki a kommünikében.     

A közlemény szerint a fejlesztés a szőlészeti képzést is szolgálja a rendszer által begyűjtött ismeretanyag segítségével és azzal, hogy modellezhetővé válnak az egyes metszési döntéshelyzetek. A programban a szőlészeti szaktudást a PTE biztosítja, a Innovitech Kft. a szoftveres megoldások fejlesztéséért felel, a robotikai szakismeretet a Bay Zoltán Kutatóintézet NKft. adja, míg az SBS Kft. az eszköz megépítésében kap szerepet - derül ki a konzorciumot vezető társaság közleményéből.

Helyi hírekPécsszőlőrobottechnológiaPécsi Tudományegyetem