2024.03.19, Kedd
Megújult az egyetlen magyar alapítású szerzetesrend pécsi központja
A felújított pécsi Pálos templom és kolostor Fotók: Kiss Dániel/MTI

Megújult az egyetlen magyar alapítású szerzetesrend pécsi központja

magyarepitok.hu, MTI

2022.01.18. 07:30

A Boldog Özséb Program keretében az egész országban megújultak a pálosok kezelésében lévő épületek.

A Boldog Özséb Program keretében, 544 millió forint értékben újult meg a pécsi Pálos templom és kolostor. A pálos rend − az egyetlen magyar alapítású, középkori eredetű, ma is működő férfi szerzetesrend − 2020-ban emlékezett meg a rendet megszervező Esztergomi Boldog Özséb halálának a 750. évfordulójáról – derült ki az MTI szombati közleményéből.

Az évfordulóra kidolgozott és állami támogatásban részesített Boldog Özséb Program keretében az egész országban megújultak a pálosok kezelésében lévő épületek, így a templomok, kolostorok. Emellett számos, a pálos rend társadalmi beágyazottságát elmélyítő kulturális programelem is zajlott.

A program pécsi fejlesztései között a Pálos templom és a kolostorépület külső és belső felújítása történt meg, létrejött egy új előadótér, egy szentségimádási kápolna, valamint egy új gyerekjátszó-helyiség és egy új közösségi terem.

 

Zambó Péter, az Agrárminisztérium erdőkért felelős államtitkára, Puskás Róbert Antal, a Magyar Pálos Rend tartományfőnöke és Soltész Miklós, a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára (b-j)
Fotó: Kiss Dániel/MTI

 

A beruházás a helyi közösségeket is szolgálja

Soltész Miklós, a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára a szombati átadó ünnepségen a rend tevékenységét méltatva kiemelte, hogy a pálosok a megalakulásuk óta eltelt csaknem 800 éve alatt mindvégig – a megpróbáltatások ellenére is − fennmaradtak, és ha kellett, talpra álltak.

Kővári János pécsi önkormányzati képviselő, a Baranya Megyei Önkormányzat fejlesztési biztosa azt emelte ki, hogy a pálosok elmúlt évszázadokban tett erőfeszítéseikkel ajándékot adtak a pécsieknek és a magyaroknak. Úgy vélekedett, a beruházások egy összetartó helyi közösséget szolgálnak, segítségükkel „újra és újra otthonra lelhetnek” a hívők.

A fejlesztések átadóünnepségének részeként szentmisét mutattak be, amelynek keretében Remete Szent Pál ünnepéhez kapcsolódva a pálos szerzetesek megújították rendi fogadalmukat.

Helyi hírekegyházi fejlesztésekkulturális beruházásPálos rend