2024.04.23, Kedd
Több mint kétmilliárd forintos orvosdiagnosztikai fejlesztések a PTE-n
Illusztráció: pixabay.com

Több mint kétmilliárd forintos orvosdiagnosztikai fejlesztések a PTE-n

MTI

2022.01.06. 07:44

A modern orvoslásban egyre nagyobb teret kap az informatika és az okos eszközök, illetve a betegellátás során felgyülemlő adatmennyiség kezelése.

Egészségügyi adatok okoseszközökkel tötrénő elemzését, hasznosítását végző programcsomagon dolgozik a Pécsi Tudományegyetem Szentágothai János Kutatóközpontja (PTE SZKK) egy több mint kétmilliárd forintos fejlesztés részeként.

A Gazdaságfejlesztési és innovációs operatív program (Ginop) csaknem kétmilliárd és a Bay Zoltán Alkalmazott Kutatási Közhasznú NKft. (BZAK) 200 millió forintos támogatásából megvalósuló, a 4iG Nyrt. részvételével zajló programról szerdán Pécsen tartottak sajtótájékoztatót. A 2020-ban elindult és ez év végéig tartó projekt keretében egy világújdonságnak számító bioinformatikai elemző programcsomag jön létre, és egy olyan kompetenciaközpont létesül, amely új egészségügyi technológiák és szolgáltatások fejlesztése érdekében képes az ipari szereplőkkel együttműködve innovatív adatgyűjtési, információfeldolgozási és elemzési módszereket kialakítani - írták a tájékoztatóra készült ismertetőben.

A fejlesztésekkel olyan adatalapú egészségügyi szolgáltatásokat alakítanak ki, amelyekkel az ellátás hatékonyabban szervezhető, az egyetem és a környezetében működő egészségügyi szolgáltatók ellátási terhei mérsékelhetők és források szabadíthatók fel.

Az orvostudományban a klinikai vizsgálatok során hatalmas mennyiségű adat keletkezik. Ezek kezelése, strukturálása körülményes és költséges, éppen ezért egyre nagyobb hangsúlyt kap az egészségügy digitalizációjában és az új adatkezelési technológiákban rejlő lehetőségek kiaknázása - tették hozzá.     Azt szeretnék, hogy a program segítségével országhatárokon átnyúló, nemzetközi együttműködések jöjjenek létre.

Sebők Katalin, a Nemzeti Kutatási Fejlesztési és Innovációs Hivatal vállalati innovációs elnökhelyettese azt mondta, a pécsi kompetenciaközpont a gyakorlatban is alkalmazható eredményeket hoz majd a jövőben a szabadalmak, termékek és eljárások, technológiák, szolgáltatások terén. Hozzáfűzte: mindezt erősíti, hogy az egyetem és a gazdasági szektor kapcsolata is megvalósul a projekt során.

Miseta Attila, a PTE rektora kiemelte: a fejlesztéseket is magában foglaló program segítségével az orvostudomány szempontjából fontos előrelépések történhetnek, gyakorlatban is alkalmazható szabadalmak születhetnek.

Wittmann István, a projekt szakmai vezetője kiemelte: a modern orvoslásban egyre nagyobb teret kap az informatika és az okos eszközök, illetve a betegellátás során felgyülemlő adatmennyiség kezelése, hasznosítása, elemzése. Hozzátette: az orvosokat segítő technológia közvetlenül és közvetett módon is segíti a betegellátást és a pácienseket.

Helyi hírekPécsPécsi TudományegyetemSzentágothai János Kutatóközpontegészségügyadatbáziselemzésdigitalizáció