2024.04.19, Péntek
Több mint száz éves klinika kap bővítést és felújítást Pécsett
Fotók: Dernovics Tamás/magyarepitok.hu

Több mint száz éves klinika kap bővítést és felújítást Pécsett

magyarepitok.hu

2022.02.22. 12:30

A ZÁÉV által kivitelezett projektben családbarát szülészetet alakítanak ki: a teljes felújítás és bővítés során kétágyas, kényelmes kórtermek születnek.

Péntek délelőtt letették a Pécsi Tudományegyetem legújabb fejlesztésének az alapkövét: a Nemzeti Reprodukciós Módszertani Kutatóközpont a ZÁÉV Zrt. kivitelezésében valósul meg.

Fotók: Dernovics Tamás/magyarepitok.hu


A Beruházási, Műszaki Fejlesztési, Sportüzemeltetési és Közbeszerzési Zrt. fejlesztésében mintegy 2,8 milliárd forint állami támogatásból Nemzeti Reprodukciós Módszertani Kutatóközpontot és családbarát szülészetet alakítanak ki. A központ a tervek szerint a jövő év elejére készül el.


Ezt tartalmazza központ teljes felújítása és kibővítése

A pecs.hu korábbi híre szerint a projekt során 660 négyzetméternyi új építésű terület valósul meg a PTE Klinikai Központ Szülészeti és Nőgyógyászati Klinika mesterséges megtermékenyítést szolgáló Reprodukciós Központjában. Emellett átépítik és korszerűsítik a Szülészeti és Nőgyógyászati Klinika épületegyüttesének több mint 1000 négyzetméternyi területét. A több mint százéves klinika déli homlokzatának rég várt teljeskörű felújítása is megvalósul.

A Reprodukciós Központ teljes felújítása és kibővítése során tágas, modern fogadóteret alakítanak ki, és duplájára emelik a jelenlegi ágylétszámot. Családias, kétágyas, kényelmes kórtermeket hoznak létre.

A fejlesztésnek köszönhetően az ellátás a legkorszerűbb eszközökkel ellátott, kibővített laboratóriumokban zajlik majd. Emellett a klinika kutatási tevékenységét végző önálló kutató laboratóriumát is kialakítják.

Megújul az összes szülőszoba, az intenzív osztály és a császármetszés utáni édesanyák megfigyelésére szolgáló kórtermek is. Ugyancsak teljes egészében korszerűsítik a gyermekágyas osztályt, melynek igen fontos része a kismamák kényelmét szolgáló légkondicionáló berendezés beépítése.


Komoly támogatást kapnak a meddőséggel küzdő házaspárok

A pénteki eseményen Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere is részt vett. A tárcavezető hangsúlyozta, a meddőség 150-160 ezer házaspárt érint Magyarországon. "A családbarát magyar kormány az infrastrukturális beruházásoktól a műszerek beszerzésén át a legújabb ismeretek gyakorlatba ültetésével bezárólag mindent megtesz, hogy segítsen rajtuk" - tette hozzá.

Hoppál Péter (Fidesz), Baranya 2-es számú választókerületének a választásokon újra induló országgyűlési képviselője közölte: "elképesztő bérfejlesztés és fantasztikus infrastrukturális fejlesztések történtek" az egészségügyben az elmúlt tíz évben. Kővári János, Baranya fenntartható városfejlesztésért felelős biztosa közölte: a PTE egészségügyi fejlesztései is bizonyítják, hogy a magyar kormánynak az egyik legfontosabb prioritás az egészség megőrzése, az élet védelme.

Galéria

Helyi hírekPécsPTEZÁÉV Építőipari Zrt.egészségügyi fejlesztés