2023.02.02, Csütörtök
Növelik a folyamatos erdőborítású területet a Kelet-Mecsekben
Illusztráció: pixabay.com

Növelik a folyamatos erdőborítású területet a Kelet-Mecsekben

MTI

2022.03.23. 08:10

A Kelet-Mecsekben a következő tíz évben magvalósuló erdőfelújítások során elegyes erdők kialakítását tervezik, mert a magasabb fokú biodiverzitásuk nemcsak változatos erdőképet eredményez, hanem jelentősen növeli a klímaváltozással szembeni ellenállóképességüket is.

A klímaváltozás negatív hatásainak ellensúlyozása céljából a Mecsekerdő Zrt. elegyes erdőket alakít ki a következő tíz évben a Kelet-Mecsekben, így ott kétezer hektárral növeli a folyamatos erdőborítású területet.

A Baranya megyében gazdálkodó társaság MTI-hez eljuttatott közleményében felhívták a figyelmet arra, hogy az erdőket fenyegető veszélyek közül a klímaváltozás negatív hatásai a legjelentősebbek, ez pedig a Kelet-Mecsek erdeiben különösen a bükkállományra gyakorol negatív hatást.

Ismertették: a Kelet-Mecsek tájvédelmi körzet erdeinek több mint fele, 64 százaléka áll természetvédelmi oltalom alatt, amelyből 10 százalék fokozottan védett.
A térségben az erdősültség magas, az erdőállomány több mint egyötöde 100 év feletti, idős erdő. Az itteni erdők közel egyharmada kocsánytalan tölgy, 24 százaléka bükk, 16 százaléka pedig cser.

A közlemény szerint a Kelet-Mecsekben a következő tíz évben magvalósuló erdőfelújítások során elegyes erdők kialakítását tervezik, mert a magasabb fokú biodiverzitásuk nemcsak változatos erdőképet eredményez, hanem jelentősen növeli a klímaváltozással szembeni ellenállóképességüket is.

A jogszabályi előírásokat meghaladóan így több mint 2000 hektárral nő a folyamatos erdőborítású terület a Kelet-Mecsekben. A terület egy részén örökerdő-gazdálkodás folyik majd, más része pedig faanyagtermelést nem szolgáló erdővé válik.

Közölték: egy évtized múltán a Kelet-Mecsek állami erdeinek közel egyharmadában lesz jellemző folyamatos erdőborítást biztosító üzemmód: 18 százalék az örökerdő-gazdálkodási, 9 százalék pedig faanyag-termelést nem szolgáló terület.

A következő években a Nyugat-Mecsek, a Közép-Mecsek, a Zselic, valamint a Villányi-hegységet is érintő Kelet-Ormánság erdészeti terveinek megújítása következik - jelezték a közleményben.

Helyi hírek Mecsekerdő Zrt.erdőklímaváltozás