2023.12.07, Csütörtök
Várják a jelentkezőket az idei pécsi fényfesztivál nemzetközi versenyére
Illusztráció: pixabay.com

Várják a jelentkezőket az idei pécsi fényfesztivál nemzetközi versenyére

MTI

2022.03.13. 08:13

A versenyen a legjobb öt produkció készítője 2-2 ezer eurós díjazásban részesül, míg a győztes produkció alkotója az ötezer eurós fődíjat is megkapja az öttagú nemzetközi szakmai zsűritől.

A szervezők már várják a jelentkezőket a július 7. és 10. között zajló pécsi Zsolnay Fényfesztivál legnagyobb attrakciójának számító, több tízezer érdeklődőt vonzó nemzetközi fényfestőversenyére.

A szervező Zsolnay Örökségkezelő NKft. (ZSÖK) közölte az MTI-vel, hogy az idei, az egyensúly témája köré épülő versenyen indulók most is a pécsi székesegyházat "öltöztethetik fel", a kiíráson azonban a korábbi évekhez képest változtattak.     

Kifejtették: a fesztivál vetítési programjába - amelyet tavaly 80 ezer ember követett a helyszínen - az eddigi tíz helyett idén csak a legjobb öt alkotás kerül be, ezzel párhuzamosan a pályaművek eddigi három percben maximalizált hosszát négy és fél percre növelték, lehetőséget biztosítva a komolyabb lélegzetvételű munkák megszületésére.     

A versenyen a legjobb öt produkció készítője 2-2 ezer eurós díjazásban részesül, míg a győztes produkció alkotója az ötezer eurós fődíjat is megkapja az öttagú nemzetközi szakmai zsűritől, ugyanakkor kiosztják a közönségdíjat is.     Az alkotók április 11-ig jelentkezhetnek, míg a pályázat részletei a zsolnayfenyfesztival.hu/zsolnay-light-art oldalon olvashatók.     

A ZSÖK közleményében azt írták, hogy a júliusi fesztivál húzóprogramja a fényfestőverseny, azonban a fesztivál legintenzívebb élményét a közel 25 állomásból álló Fény Útja alkotásai jelentik. Újdonság, hogy idén ezek megvalósítására is pályázhatnak a fényművészek.     

A Fény Útja pályázatra olyan izgalmas fényművészeti installációkat, vetítési-fényfestési ötleteket, valamint multidiszciplináris alkotásokat lehet nevezni, amelyek magával ragadják, inspirálják és interaktív módon bevonják a közönséget. A Zsolnay Fényfesztivál csapata technikai és művészeti tanácsadók bevonásával hozza meg döntését a pályaművekről - jelezték a kommünikében. A Fény Útja pályázat részletei a zsolnayfenyfesztival.hu/feny-utja-palyazat-2022-felhivas oldalon érhetők el, jelentkezni április 10-ig lehet - hívták fel rá a figyelmet a szervezők.

Helyi hírekPécsZsolnay Fényfesztiváljelentkezés