2023.03.29, Szerda
Betegadatokkal kapcsolatos fejlesztéseket valósít meg a PTE és az E-Group ICT Zrt.
Illusztráció: pexels.com

Betegadatokkal kapcsolatos fejlesztéseket valósít meg a PTE és az E-Group ICT Zrt.

MTI

2022.04.30. 08:06

A fejlesztés során egy merőben új típusú informatikai rendszer valósul meg, amely lehetővé teszi az adatok jelenleginél jóval magasabb szintű hasznosítását, ezzel pedig javulhat az ellátás színvonala és rövidülhetnek a betegutak is.

Az egészségügyi ellátásokkal kapcsolatos adatok kiértékelését, feldolgozását segítő új rendszer kialakításán dolgozik az E-Group ICT Software Informatikai Zrt. (E-Group ICT) és a Pécsi Tudományegyetem (PTE) egy csaknem kétmilliárd forintos fejlesztés keretében.

Az E-Group ICT közleménye szerint a fejlesztés során egy merőben új típusú informatikai rendszer valósul meg, amely lehetővé teszi az adatok jelenleginél jóval magasabb szintű hasznosítását, ezzel pedig javulhat az ellátás színvonala és rövidülhetnek a betegutak is.

Az új rendszer keretében megvalósuló adatfelhasználás és -elemzés új területeket nyithat meg a gyógyításban és megelőzésben, a diagnosztika és a terápia, valamint új szempontokra világíthat rá az egészségügyi ipari kutatás és innováció területein is  - közölték.

A tájékoztatás szerint az új IT-rendszer a PTE valamennyi egészségügyi adatának begyűjtésére, tárolására és az adatok elemzésére képes lesz.

A közleményben jelezték: abban bíznak, hogy a Gazdaságfejlesztési és innovációs operatív program (Ginop) 1,86 milliárd forintos támogatásával megvalósuló fejlesztés nemcsak a magyarországi, de a környező országok egészségügyi intézményei számára prototípusként is szolgál majd.
A PTE internetes oldalán olvasható projektleírás szerint a fejlesztés idén november végén lezárul.

Helyi hírekPécsPécsi Tudományegyetemadatbázisinformatikaegészségügy