2024.07.19, Péntek
lezárultak a Telelő Duna élőhely-rekonstrukciós munkái
Illusztráció: pexels.com

lezárultak a Telelő Duna élőhely-rekonstrukciós munkái

MTI

2022.04.04. 07:56

Nagy gondot fordítottak a természetvédelmi őrszolgálat eszközfejlesztésére is, 1,6 milliárd forint értékben többek közt 90 darab gépjármű beszerzése, 6 teljesen új őrszolgálati iroda felépítése, valamint 9 ilyen épület felújítása valósult meg.

Az állami természetvédelemben az elmúlt 12 évben hazánk nemzeti park igazgatóságainak költségvetése megnégyszereződött - hangsúlyozta az Agrárminisztérium környezetügyért felelős államtitkára, Dunaszekcsőn a Telelő Duna a Felső-zátonyi mellékág megújítását célzó projekt záró rendezvényén a szaktárca közleménye szerint.

Rácz András kiemelte: 2010-ben 4,5 milliárd forintból gazdálkodtak a nemzeti parkok, ez az összeg mostanra eléri a 20 milliárd forintot - áll a közleményben.

Az államtitkár elmondta, hogy Magyarország mintegy harmada természet közeli állapotban maradt. Az ország 9 százalékát jelentő, 850 ezer hektár védett természeti terület, illetve 21 százalékot kitevő 2 millió hektár nagyságú Natura 2000 terület található itt. Erre a mozaikosan feldarabolódott természeti és táji világra vigyáznak a nemzeti park igazgatóságok hálózata, melyek működési területe az egész országot lefedi.

Felhívta a figyelmet arra, hogy a nemzeti parkok a hazai ökoturizmus legnagyobb tényezői. 700 ökoturisztikai létesítmény van Magyarországon, ennek felét valamelyik nemzeti park igazgatóság üzemelteti. Országos szinten közel 1,6 millió regisztrált látogatót fogadnak évente - írták.

Az elmúlt 12 évben nagy gondot fordítottunk a természetvédelmi őrszolgálat eszközfejlesztésére is, 1,6 milliárd forint értékben többek közt 90 darab gépjármű beszerzése, 6 teljesen új őrszolgálati iroda felépítése, valamint 9 ilyen épület felújítása valósult meg - fűzte hozzá Rácz András a közlemény szerint.

Elmondta, a Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóságnál dolgozó munkatársak létszáma a 2010-es 68-ról mára 147-re nőtt. Az Igazgatóság az elmúlt évek fejlesztéseinek köszönhetően 150 ezer látogatóval büszkélkedhet éves szinten. Többek között az abaligeti Denevérmúzeum, a megújult szársomlyói Nagyharsányi Szoborpark, a Kikerics Panoráma Sétány, a Dráva Kapu Bemutatóközpont, a Pintér-kert Arborétum új székházának átadása vagy a jakabhegyi Pálos kolostor felújítása történt meg ebben az időszakban - áll a közleményben.

Hozzátette, a most zárult Telelő Duna projektnek köszönhetően 350 millió forintból újulhatott meg a népszerű, többfunkciós kiránduló és horgász hely a műtárgyak építésével, a mellékág kotrásával.

Závoczky Szabolcs, a Duna-Dráva Nemzeti Park igazgatója ismertette, a Duna árterületén megvalósított fejlesztés elsődleges célja a gazdag élővilág fennmaradásának biztosítása, de a természeti értékek megóvásán túl a beavatkozásokkal a kedvelt horgászhely megmaradását is biztosították, a halállomány számára megfelelő vizes élőhely rekonstrukciójával. A megkezdett munkát tovább szeretnék folytatni állami, illetve pályázati források felhasználásával - írta az AM.

Helyi hírekDunaszekcsőDuna-Dráva Nemzeti Park IgazgatóságDuna