2024.03.19, Kedd
Monstranciák - Szentségmutatók fotóiból nyílt kiállítás Mohácson
Illusztráció: pexels.com

Monstranciák - Szentségmutatók fotóiból nyílt kiállítás Mohácson

pecsiegyhazmegye.hu

2022.04.15. 08:30

A fotókon szobrok, festmények, kegyhelyek jelennek meg, valamint a hívő ember, aki énekkel, imádsággal, vagy csendes áhítattal térdepel a templomok padjaiban.

Kollár Ákos fotós horvát nemzetiségű falvak templomainak monstranciáiról, azaz szentségmutatóiról készült fotóiból nyílt kiállítás Mohácson - írja Pécsi Egyházmegye honlapja. A rendezvény ünnepélyes megnyitóját április 11-én, a nagyhét első napján tartották a Kossuth Teátrum Művelődési Házban.

A fotók készítője, Kollár Ákos, horvát származású gimnáziumi tanár, az utóbbi több, mint tíz évben kamerával követi Baranya megyében a horvát nemzetiségi rendezvényeket. Vonzódása a szakrális művészet, építészet értékeihez keresztény neveltetésnek köszönhető. Fotóin szobrok, festmények, kegyhelyek jelennek meg, valamint a hívő ember, aki énekkel, imádsággal, vagy csendes áhítattal térdepel a templomok padjaiban. Hozzáértő szemmel közelített a csodálatosan megmunkált szentségtartókhoz, hódolva ezzel az egykori mesterek tudása előtt is.

Bacsmai László mohácsi plébános, a Pécsi Egyházmegye horvát referense a kiállítás megnyitóján a tavaly Budapesten megrendezett Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus eseményeit idézte fel, melyhez a kiállított fotók témája szorosan kapcsolódik. „Népünk, annak ellenére, hogy sokszor szegénységben élt, a Jóistennek a tőle telhető legtöbbet és legszebbet adta, ezt bizonyítják a lefotózott kincsek is” – mondta beszédében. „Ez a kiállítás a szentségtartókról emlékeztessen minket az őseinkre, akik ezeket beszerezték templomaink számára. Adjon erőt jelenünkhöz, hogy értékeinket megőrizzük, és adjon reményt, hogy a következő generáció is fontosnak tartsa keresztény gyökereket, hogy még sokáig fennmaradhassunk ebben a városban, ebben a hazában a magunk nemzetiségében és keresztény hitében" – emelte ki köszöntője zárásaként Bacsmai László plébános.

A kiállításon beszédet mondott Pávkovics Gábor, Mohács polgármestere is, aki visszaemlékezve gyermekkorára, felidézett néhány szót azokból az imákból, amiket még nagyanyjától tanult horvátul. Gratulált a képek alkotójának, a szervezőknek, és áldott ünnepeket kívánt minden jelelevőnek.

Az ünnepélyes megnyitón az Arany Miatyánk három nyelven, magyarul, valamint horvátul (Zlatni Očenaš) és németül (Das goldene Vaster unser) a húsvét közelségére irányította a jelenlevők figyelmét.

A kiállítás április 22-ig tekinthető meg a Mohácsi Kossuth Teátrum Művelődési Házban.

Helyi hírek MohácsPécsi Egyházmegyefotókiállítás