2024.03.29, Péntek
Szentandrássy István alkotásaiból nyílt kiállítás Pécsen
Illusztráció: pexels.com

Szentandrássy István alkotásaiból nyílt kiállítás Pécsen

MTI

2022.04.27. 07:41

Szentandrássy István Federico García Lorca és Francois Villon költeményeihez készített grafikai sorozatait láthatja a publikum.

Mágikus vonások címmel nyílt kiállítás Szentandrássy István Kossuth-díjas festőművész képeinek reprodukcióiból a baranyai megyeszékhelyen, a Pécsi Tudományegyetem Bölcsészet- és Társadalomtudományi Karának Aulájában hétfőn.

A Romológus Napok című rendezvénysorozat keretében május 18-ig megtekinthető, az eredeti művekről készített kiállítási reprodukciókból álló tárlaton Szentandrássy István Federico García Lorca és Francois Villon költeményeihez készített grafikai sorozatait láthatja a publikum - tájékoztatta az MTI-t a szervező, a MANK Magyar Alkotóművészeti Közhasznú Nonprofit Kft.

A közlés szerint a képekben való gondolkodás, valamint a művészetek iránti különös fogékonyság - különösen az irodalom és a képzőművészet összefonódása - figyelhető meg Szentandrássy István alkotásaiban. Művei a naturalista színektől és a tér hagyományos értelmezésétől elvonatkoztatva poétikus víziót fejeznek ki. A leírt és a lerajzolt gondolatok egymást erősítő mechanizmusában összművészeti eufória bontakozik ki művészetében.

A versek által ihletett kompozíciók nem pusztán illusztrációs eszközként működnek, sokkal inkább összegződnek bennük az olvasott művek hatásai és "a képekben való gondolkodás, valamint a művészetek iránti különös fogékonyság - különösen az irodalom és a képzőművészet összefonódása - figyelhető meg Szentandrássy István alkotásaiban.

A festmények örvénylő, részletgazdag képeiben - írták - felismerhetik az érdeklődők Miguel de Cervantes Don Quijote-jának regényhőseit; William Shakespeare Szentivánéji álom vígjátékának eseményeit; Gabriel García Márquez Száz év magányának mágikus realizmusát, valamint az Ószövetség emblematikus alakjait is.

A Romológus Napok című rendezvénysorozat keretében a kiállításhoz kapcsolódó számtalan művészeti kísérőprogrammal, művészeti foglalkozással, tárlatvezetéssel kerülhetnek még közelebb a munkákhoz az érdeklődők - hívták fel a figyelmet a kommünikében, hozzáfűzve: a tárlat kapcsolódó eseményeként megtekinthető a Petőfi Irodalmi Múzeum által létrehozott Choli Daróczi József munkásságát bemutató Isten homorú arcán című vándorkiállítás is.

A közleményben jelezték, hogy az eredeti alkotásokat több magyar városban, így Budapesten, Debrecenben, Salgótarjánban és Kőszegen is bemutatta már a MANK, ugyanakkor a pécsi kiállításon bemutatott reprodukciók lehetővé teszik, hogy helyszíntől függetlenül, akár kültéren is bemutathatóak legyenek Szentandrássy-hagyaték darabjai.

Helyi hírekkiállításPécsPécsi Tudományegyetemfestőművész