2024.03.19, Kedd
A diófák baktériumos megbetegedését kezelő növényvédőszer kifejlesztésébe kezd egy pécsi cég
Illusztráció: pixabay.com

A diófák baktériumos megbetegedését kezelő növényvédőszer kifejlesztésébe kezd egy pécsi cég

MTI

2022.05.22. 08:26

A növényvédő szer hatóanyagai a bakteriofágok, azaz olyan vírusok, amelyek kizárólag az adott kórokozó baktériumot képesek megtámadni és elpusztítani, ezáltal minimálisan avatkoznak be a környezetbe.

Egy új, a dió baktériumos rügy-, levél-, és termésfoltosság betegségét okozó baktérium ellen bevethető növényvédőszer kifejlesztésébe kezd a pécsi székhelyű Enviroinvest Zrt. - közölte a társaság az MTI-vel.

Közleményükben azt írták, hogy a növényvédő szer a dió egyik legsúlyosabb betegségének a kórokozója, a xaj nevű baktérium ellen hat majd. A xaj miatt jelenleg hatalmas gazdasági károk keletkeznek, viszont még nem áll rendelkezésre ellene hatásos, regisztrált szer.

A Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program Plusz csaknem 175 millió forintos támogatásával, 253 millió forintból 2025 tavaszáig a Szegedi Biológiai Kutatóközpont közreműködésével létrejövő növényvédő szer akár biotermesztésben is alkalmazható lesz - jelezték a kommünikében.

A növényvédő szer hatóanyagai a bakteriofágok, azaz olyan vírusok, amelyek kizárólag az adott kórokozó baktériumot képesek megtámadni és elpusztítani, ezáltal minimálisan avatkoznak be a környezetbe - olvasható a cég közleményében.

A társaság már korábban is fejlesztett a baktérium ellen egy - szabadföldi kísérletekben igazolt hatásosságú, jelenleg európai uniós regisztráció előtt álló - szert, annak azonban hátránya, hogy az UV sugárzás károsítja a hatóanyagát. Az új fejlesztés célja, hogy mindez ne történhessen meg.

A 2010-ben alakult - biotechnológiai, környezetvédelmi és elektronikai hulladékfeldolgozási üzletágban tevékenykedő -, 25 embert foglalkoztató Enviroinvest Zrt. székhelye és biotechnológiai kutatóintézete Pécsen van, elektronikai hulladékbontó üzeme pedig Dunavecsén található.

A biotechnológiai szegmens további biológiai növényvédő szerek fejlesztését tervezi, illetve befektetőkkel létrehoztak egy startup céget, amely az egyik ilyen terméküket Indiában és Vietnámban készül piacra dobni - jelezték.

A társaság tavalyi nettó árbevétele a cég közlése szerint 316 millió forint, míg az azt megelőző évben 320 millió forint volt. Adózott eredményük 2021-ben 8,8 millió forintot, 2020-ban pedig 10,9 millió forintot tett ki.

Helyi hírekPécsbiotechnológianövényvédő szer