2024.07.27, Szombat
Rangos szakmai díjat kapott az egykori mohácsi selyemgyár megújult épülete
Kép: Baranya Megyei Kormányhivatal

Rangos szakmai díjat kapott az egykori mohácsi selyemgyár megújult épülete

Baranya Megyei Kormányhivatal

2022.05.14. 10:00

A Műemléki Világnaphoz kötődő ünnepélyes rendezvényen, 2022. április végén adták át az idei ICOMOS-díjakat a Magyar Tudományos Akadémia nagytermében, Budapesten. Az idei év díjazottjai között van az egykori mohácsi selyemgyár helyreállított épülete is.

Az ICOMOS Magyar Nemzeti Bizottsága, a műemlékvédelem legnagyobb nemzetközi civil szervezetének magyar tagjaként 2022-ben négy kiemelkedő színvonalú (köztük egy határon túli) műemléki felújítást díjazott, melyek közül az egyik ICOMOS-díjat a mohácsi egykori Selyemgyár – jelenleg Selyemgyár Kulturális Negyed – részére adományozták az együttes megőrzéséért, innovatív kulturális hasznosításáért és körültekintő helyreállításáért - olvasható a Baranya Megyei Kormányhivatal honlapján.

2006 óta osztják ki az ICOMOS-díjakat az április 18-ai Műemléki Világnap alkalmából, hogy ezáltal is bevonják a társadalom szélesebb rétegeit a műemlékvédelem kulisszatitkaiba, valamint felhívják a figyelemet az épített örökség folyamatos fenntartásának és megőrzésének szükségességére.

A „Dunaparti kis Zsolnay-negyednek” is bátran aposztrofálható, kitűnő adottságokkal rendelkező és remek lehetőségekkel kecsegtető mohácsi Selyemgyár Kulturális Negyed épületein keresztül az ipari műemlékeink megőrzésének fontossága került a fókuszba.

Dr. Nagy Gergely, az ICOMOS MNB elnöke, dr. Szigetvári Krisztián műemléki referens és Dombai Gyula tervező

A díjat Dombai Gyula felelős tervező és dr. Szigetvári Krisztián, a szakmai támogatást nyújtó Baranya Megyei Kormányhivatal műemléki referense vették át.

Valamennyi, az épületegyüttes tervezésében, kutatásában és kivitelezési munkálataiban részt vevő közreműködőnek gratulálunk!

Helyi hírekBaranya Megyei KormányhivatalMűemléki Világnap