2024.03.29, Péntek
Több mint egymilliárd forintos pályázati forrást nyert el a Pécsen működő Virológiai Nemzeti Laboratórium
Illusztráció: pexels.com

Több mint egymilliárd forintos pályázati forrást nyert el a Pécsen működő Virológiai Nemzeti Laboratórium

MTI

2022.07.30. 10:00

A forrás segítségével tovább mélyítheti kutatási tevékenységét az intézmény.

Növekedhet a Pécsi Tudományegyetem (PTE) keretein belül működő Virológiai Nemzeti Laboratórium (VNL) kutatási teljesítménye és szélesedhet a magyarországi és nemzetközi szintű kutatási hálózatokban való részvétele egy 1,25 milliárd forintos fejlesztési forrásnak köszönhetően - jelentette be az intézmény vezetője csütörtökön Pécsen.

 

Jakab Ferenc az intézmény székhelyén, a PTE Szentágothai János Kutatóközpontban rendezett sajtótájékoztatón közölte: az Európai Unió és a magyar kormány 1,25 milliárd forint vissza nem térítendő támogatást nyújt a VNL-nek a Helyreállítási és Ellenállóképességi Eszköz (RRF) keretében.

A forrás segítségével tovább mélyítheti kutatási tevékenységét az állatokról emberekre terjedő fertőző betegségek, az úgynevezett virális zoonózisok terén a VNL. Emellett az intézmény olyan nemzetközi kapcsolatokat tud kiépíteni a tudományos intézményekkel és piaci vállalkozásokkal, amelyekre korábban nem volt lehetősége. A forrás a szakember-utánpótlás biztosítását is segíti majd - tette hozzá.

 A fejlesztés keretében kisebb részben kutatási műszereket is beszereznek - mondta a szakember.

Jakab Ferenc emlékeztetett: a koronavírus-járvány megmutatta, hogy a zoonózisok milyen komoly hatással járhatnak az emberiségre, és milyen jelentősége van a fertőző betegségekkel kapcsolatos kutatásoknak világszerte. Szerinte éppen emiatt kell egyre nagyobb erőforrásokat átcsoportosítani az ilyen megbetegedéseket vizsgáló tudományos kutatásokra.

Helyi hírekPécsvirológiai laboratóriumkutatás