2024.06.25, Kedd

kutatás

Először azonosítottak szárazföldi laposférgeket Magyarországon

2024.01.31

Országos hírek

A HUN-REN Agrártudományi Kutatóközpont (ATK) Növényvédelmi Intézete és a Magyar Természettudományi Múzeum (MTM) kutatói először azonosítottak két szárazföldi laposféreg (planária) fajt Magyarországon - közölte az MTI-vel a HUN-REN Magyar Kutatási Hálózat szerdán.

Új eljárást fejlesztettek ki az immunrendszer vizsgálatára Pécsen

2023.05.23

Helyi hírek

Egyetlen csepp vérből meghatározható az immunrendszer működése egy új, a Pécsi Tudományegyetemen (PTE) kifejlesztett innovatív módszer segítségével - közölte a baranyai felsőoktatási intézmény kedden az MTI-vel.

Agykutatás hete - Különleges programok Pécsen

2023.03.11

Helyi hírek

Az emberi agy működésébe nyerhetnek betekintést az érdeklődők változatos programokkal a március 13. és 19. között megrendezendő agykutatás hetén - tájékoztatta a Pécsi Tudományegyetem (PTE) az MTI-t.

Negyvenkét új csigafajt fedezett fel egy nemzetközi kutatócsoport

2023.02.28

Országos hírek

Negyvenkét eddig ismeretlen csigafajt fedezett fel egy nemzetközi kutatócsoport, amelynek tagja volt Páll-Gergely Barna, az ELKH Agrártudományi Kutatóközpont Növényvédelmi Intézetének (ATK NÖVI) kutatója is.

Pécsen új eljárással vált mérhetővé a vírusok által kiváltott immunválasz

2023.02.11

Helyi hírek

A koronavírus, továbbá a későbbiekben más kórokozók által kiváltott antitestes és sejtes immunválasz mérésére szolgáló eszközt és eljárást fejlesztettek ki a Pécsi Tudományegyetem (PTE) és a RoLink Biotechnology Kft. kutatói.

Magyarország a régiós középmezőnyben a mobilfizetések használatában

2022.11.23

Országos hírek

A magyarok 62 százaléka használja okostelefonját az interneten vásárlásra és fizetésre, közel negyedük a boltokban is mobiltelefonnal fizet - derül ki a Visa vizsgálatából, amelyet nyolc közép- és kelet-európai országban végzett a kártyakibocsátó társaság.

A magyar tudomány ünnepe - Szentágothai-díjakat adtak át a pécsi egyetemen

2022.11.15

Aktuális

A Junior Szentágothai-díjat Zeghbib Safia kiemelkedő munkájával érdemelte ki, számos kompetenciát sajátított el a biobiztonsági laboratóriumi munkától a molekuláris biológiai eljárásokon át a haladó szintű evolúciós és bioinformatikai elemzésekig.

A poszt-Covid szindrómával kapcsolatos kutatásokra nyert el támogatást a PTE

2022.08.09

Helyi hírek

A szakemberek többek között elvégzik a koronavírushoz kapcsolódó laboratóriumi, preklinikai és klinikai vizsgálatokat, valamint a kórházi kezelést nem igénylő Covid-19 fertőzés idegrendszeri és pszichológiai következményeinek vizsgálatát.

Több mint egymilliárd forintos pályázati forrást nyert el a Pécsen működő Virológiai Nemzeti Laboratórium

2022.07.30

Helyi hírek

A forrás segítségével tovább mélyítheti kutatási tevékenységét az intézmény.

Folytatódhat az agy működését és betegségeit vizsgáló kutatás a pécsi egyetemen

2022.06.01

Helyi hírek

Huszonöt kutatócsoport az új programban a korábbi kutatások teljeskörű megvalósítására, illetve új kutatási célpontok kijelölésére törekszik.

Ismeretterjesztő kötetet adott ki az Agrártudományi Kutatóközpont

2022.04.01

Országos hírek

Idegenhonos és inváziós fajokat bemutató ismeretterjesztő kötetet adott ki az ELKH Agrártudományi Kutatóközpont (ATK) - közölte az Eötvös Loránd Kutatási Hálózat (ELKH) pénteken.

Új eszköz segítségével szüntették meg a vírus fertőzőképességét Pécsen

2021.12.07

Helyi hírek

A szakemberek olyan kísérletes vizsgálatokat is terveznek, amelyek segítségével a koronavírus-fertőzésen átesett betegek vérplazmái közül ki lehet válogatni a súlyos állapotú betegek gyógyításához a hatásos készítményeket.

A világ élvonalába került a PTE Nagyintenzitású Terahertzes Laboratóriuma

2021.12.01

Helyi hírek

A fejlesztéseknek köszönhetően az egyetem keretein belül működő Szentágothai János Kutatóközpontban tevékenykedő kutatócsoport várhatóan szabadalmi oltalommal védett új kutatási eredményeket ér el.

Gazsztroenterális fertőzések terjedését vizsgálja egy új kutatás

2021.10.30

Helyi hírek

Olyan célzott vírusmonitoringot terveznek a szakemberek, amely a szennyvízből képes bizonyos vírusok örökítőanyagának mennyiségi változásán keresztül egy-egy gasztroenterális fertőzés idő- és térbeli változására következtetni.

Természetjárók segítségét kérik pécsi szakemberek egy kiszáradó vízfolyásokat feltérképező kutatáshoz

2021.10.07

Helyi hírek

A DRYRivERS applikáció segítségével bárki dokumentálhatja a vízfolyások aktuális állapotát, pusztán a helyet kell megadni, ki kell választani a mederben tapasztalható aktuális állapotot és készíteni egy fotót.

Koronavírus - PTE: lehetővé vált a súlyos állapotok kialakulásának előrejelzése

2024.01.30

Helyi hírek

A koronavírussal kapcsolatos, most lezárult kutatás adatai lehetővé teszik a fertőzés okozta krónikus, súlyos állapotok kialakulásának előrejelzését - tájékoztatta a Pécsi Tudományegyetem (PTE) hétfőn az MTI-t.

Eddig nem találtak emberre veszélyes vírusokat a hazánkban terjedő inváziós szúnyogokban

2023.03.30

Országos hírek

A kutatók eddig nem találtak emberre veszélyes vírusokat a hazánkban terjedő inváziós szúnyogokban - közölte az Eötvös Loránd Kutatási Hálózat (ELKH) az MTI-vel csütörtökön.

Szabadidős horgászok segítségét kérik a hazai vizek állapotának felméréséhez a kutatók

2023.03.01

Országos hírek

Szabadidős horgászok segítségét kéri a hazai vizek állapotának felméréséhez az Eötvös Loránd Kutatási Hálózat (ELKH) Ökológiai Kutatóközpont (ÖK) Vízi Ökológiai Intézetének Vizes Élőhelyek Funkcionális Ökológiai Kutatócsoportja - áll az intézmény szerdai, az MTI-hez eljuttatott közleményében.

ELTE-kutatás: a kutyakölykök spontán lemásolják az ember viselkedését

2023.02.17

Országos hírek

A kutyakölykök hajlamosak spontán utánozni az ember által mutatott egyszerűbb viselkedéseket, még akkor is, ha nem kapnak érte jutalmat, míg a macska- és a farkaskölykökre ez nem jellemző - derül ki az Eötvös Loránd Tudományegyetem (ELTE) kutatóinak tanulmányából, amely csütörtökön jelent meg a Scientific Reports című folyóiratban.

A körömelváltozások és a vitaminhiány közötti összefüggések vizsgálatára indul kutatás Pécsen

2022.12.06

Helyi hírek

Amennyiben a vizsgálati eredmények alapján a kutatók előzetes feltételezése beigazolódik, a jövőben a vitamin és ásványianyag zavarokon alapuló állapotok és betegségek felismerése, diagnosztizálása egyszerűbb lesz, mint jelenleg.

Több mint kétmilliárdos támogatásban részesült a Humán Reprodukciós Nemzeti Laboratórium

2022.11.20

Helyi hírek

Csaknem harminc kutatási tématerületen folytathatja tevékenységét a HRNL.

Kutatók éjszakája - Csaknem kétszáz program a Pécsi Tudományegyetem kutatóhelyein, laboratóriumaiban

2022.09.28

Helyi hírek

A programok vonzók és elég érdekesek ahhoz, hogy a kisgyerekektől a legidősebbekig mindenki megtalálja a számára izgalmas eseményeket.

A PTE-n születő szellemi termékek piacra kerüléséhez nyújt támogatást az intézményt fenntartó alapítvány

2022.08.06

Aktuális

Évente százas nagyságrendben születnek szabadalmak a pécsi egyetemen.

Egymilliárd forintból folytatódhat az immunrendszer betegségeinek kutatása Pécsen

2022.07.15

Helyi hírek

Az immun- és az endokrin-rendszer szabályozási zavara változatos kórképeket eredményez, ezek korai felismeréséhez keresik azon jelzőmolekulákat, mérhető biomarkereket, amelyek segítik a korai diagnózist, és esetleg terápiás célpontként is szolgálhatnak.

Szemkamerás kutatással vizsgálták a fiatalok vásárlási szokásait a Pécsi Tudományegyetemen

2022.05.21

Helyi hírek

Fiatal koruk ellenére a vizsgált személyeknek nagyon fontos a környezetvédelem és az egészségtudatos életmód, ennek megfelelően válogatták ki a megvásárolni kívánt termékeket.

Az adatalapú munka versenyképességi tényező a magyar agráriumban

2022.03.11

Aktuális

Mostantól a szántóföldi növénytermesztés mellett a szőlészeti kutatásokban, Magyarország legnagyobb szőlészeti géngyűjteményében is megjelenik a digitalizáció.

Öt területen végeztek kutatásokat a Pécsi Tudományegyetemen a tématerületi kiválósági program keretében

2021.12.05

Helyi hírek

Négy szakterület kutatói dolgoztak a hormonális- és az immunrendszert érintő diagnosztikai eljárások biotechnológiai módszerekkel való fejlesztésén.

PTE: eredményesek voltak a sportteljesítmény növelését célzó egyetemi kutatások

2021.11.29

Helyi hírek

A mintegy négy és fél évig tartó projekt keretében a PTE-n sportdiagnosztikai labort alakítottak ki, amelyben több mint félezer sportoló terheléses vizsgálatát tudták elvégezni.

Csúcstechnológiás gép szolgálja a gének vizsgálatával foglalkozó kutatókat Pécsen

2021.10.13

Helyi hírek

A gének feltérképezésére alkalmas olyan rendszer jött létre Pécsen, amely Közép-Európában csak Prágában és Bécsben működik.

Az idegrendszert érintő krónikus betegségek hatékonyabb kezelését szolgálja három magyar intézmény kutatási programja

2021.10.03

Aktuális

A kutatások során a látás, a depresszió, az agyi jutalmazó rendszerek területén, illetve az olyan ismertebb agyi megbetegedések, mint az Alzheimer- és a Parkinson-kór, a demencia, a sclerosis multiplex, valamint az epilepszia kapcsán vizsgálták a gyulladásos folyamatokat.